Helyi hírek 2023. szeptember 30. 08:00

Ifjú kutatók a Móra gimnáziumban

Képgaléria
Ifjú kutatók a Móra gimnáziumban
Idén is nagy sikerrel zajlott a Kutatók Éjszakája a Móra Ferenc Gimnáziumban szeptember 29-én, pénteken.

A szárazjeges kísérletek idén is a legnépszerűbb programelemnek számítottak, csakúgy, mint az elmúlt esztendők alatt. A Varázslóiskolában 8 tudományterületen Mágikus Mesterek kalauzolták a téma iránt érdeklődő fiatalokat:

– Régi könyvek mágiája – Könyvtárunk titkai

– Gyorsulj rá! – A gyorsaság és ügyesség szobája

– Szemed-szád tátva marad! – Az érzékszervek szobája

– A kuruzslás alapjai – Gyógynövények szobája

– Világjáró varázslók – Talált tárgyak szobája

– Roboticus maximus – Bevezetés a robotikába

– Dallamvarázs – Zene és tudomány szobája

– Megrázó élmények… – Egy kis elektromosság

A délután folyamán Kocsmakvízre is várták a vállalkozó kedvűeket és egy teljesen új programelem is helyet kapott idén: a régészetből kaptak egy érdekes ízelítőt a téma iránt érdeklődők. Görög Vilmos régészhallgató, a Kecskeméti Katona József Múzeum munkatársának segítségével idén először belekóstolhattak a mesterségbe. A régészhallgató elmondta, hogy a gimnáziumi távolugró gödör lett a feltárás helye, ahol különböző koncepció alapján lelettípusokat rejtettek el: cserepek, állati csontok, fémtárgyak, pénzérmék, sőt, még csokoládé is a felkutatásra váró tárgyak között volt. Kaptak segítséget is, hiszen fémdetektort használhattak a felderítéshez.

Megtudtuk, hogy az édesség kiválasztásánál fontos szempont volt, hogy alumíniumfóliás legyen és akkor a műszernek sikerült jelezni a helyét. Vilmos elmondta, hogy nagy érdeklődés mellett zajlott a program és bízik benne, hogy ezek a gyermekek majd később a Móra gimnázium tanulói lesznek, hiszen az elmúlt évtizedek során több későbbi régészt is kinevelt az intézmény.

A napot egy kiváló hangulatú koncert zárta, ahol pedagógusok és diákok együtt zenéltek az Ad Hoc nevű formáció keretében.

Z. A.

Fotó: Fantoly Márton  
            

Kövessen minket a Facebookon is!