Helyi hírek 2023. október 6. 08:00

Kutya nélkül nem érdemes élni!

Kutya nélkül nem érdemes élni!
Az elmúlt évtizedben Kiskunfélegyházán is alapvetően átminősült a kisállattartás: a házi kedvencek a múltbéli udvaron tartott jószág szerepéből családtaggá nemesültek, vagy, ahogy manapság sokan fogalmaznak, afféle mentálhigiénés protézissé váltak. Dr. Ónodi Zsolttal beszélgettünk.

Hogyan lett állatorvos?

– Félegyházi születésű vagyok, és a Móra Ferenc Gimnáziumban töltött évek alatt született meg bennem az elhatározás, hogy állatorvos leszek. 1995-ben szereztem diplomát, majd a Kossuth utcán lévő rendelőben kezdtem a pályámat. Onnan 2013 januárjában jöttünk át a Mártírok útjára. Az Unovet állatorvosi rendelőben dr. Horváth Tibor kollégámmal közösen dolgozunk, aki édesapja nyomdokain járva választotta ezt a hivatást. Vegyes praxis a miénk. Én leginkább a rendelőben fogadom a pácienseket, Horváth doktor pedig jellemzően terepen dolgozik, például szarvasmarha-, vagy baromfitelepeken.  

Milyen lakásban tartott kis kedvencekkel szokott találkozni?

– 95 százalékban kutyát, vagy macskát hoznak a rendelőbe, de megfordul itt néhány görény, nyuszi, egzotikus hüllő is a gekkótól a szakállas agámáig.

Csaknem három évtizedes praktizálása során milyen átalakuláson ment keresztül Félegyházán a kisállattartás?

– Alapjaiban, pozitív irányba változott meg az állattartás felfogása, igényessége. Persze még ma is előfordulnak szélsőséges esetek, de szerencsére a kert végében láncon tartott kutyák – köszönhetően az állattartási rendszabályok szigorodásának és az egyre hatékonyabban dolgozó állatvédő szervezeteknek is – már nem jellemzőek. Van még mit csiszolni, de a felelős állattartás igénye egyértelműen érzékelhető a házikedvencként tartott kisállatok gazdái körében.

Milyen megkeresések fordulnak elő a leggyakrabban?

– Kutyák és macskák számára védőoltások beadása, chip behelyezése, ivartalanítás, lágyrészi műtétek merülnek fel leggyakrabban. A kor előrehaladtával előfordulnak szív és keringési problémák, belgyógyászati kórképek, ízületi gyulladások, fogászati panaszok, amelyekre igyekszünk megoldást keresni.



Milyen felelősséget és anyagi terhet jelent manapság egy házi kedvenc a gazdájának?

– Ez nyilván sok minden függvénye, hiszen egy csivavához képest többszörös mondjuk egy rottweiler etetésének a költsége. De bizonyos alapdolgok mérettől és fajtától függetlenül felmerülnek. A gondos jó gazdi minden vonatkozásban az állat igényeinek megfelelően jár el, vagyis arra törekszik, hogy megkapja a jó takarmányt, a tiszta ivóvizet, az egészséges fejlődéséhez szükséges játékot és mozgatást, a tiszta, időjárási viszonyoktól védett pihenőhelyet. Ha orvosi beavatkozásra, vagy gyógyszerre van szükség, ezek költsége hamar eléri a több tízezer forintot. Állandó kiadásként jelentkezik a táp mellett a paraziták elleni védelem is. Legalább negyedévente szükséges féreghajtót adni bélférgesség ellen kutyának és macskának, hiszen nagyon nagy az átfertőzöttség kockázata a családtagokra. A kullancsok által terjesztett, akár halálos kimenetelű babéziától és az egyre nagyobb arányban jelenlévő, szúnyogok által terjesztett szívférgességtől ugyancsak érdemes védelmet nyújtani a kutyáknak. Ezek is jelentős állandó költséget képviselnek.

Az anyagi szempontokon túl mit érdemes mérlegelni, amikor mérlegeljük a kisállat tartását?

– Minden kutya- és macskatartónak azt javaslom, hogy ebben a dologban soha ne döntsenek ad-hoc módon: beszélje meg a család és mérlegeljék a körülményeket! Számba kell venni, hogy milyen körülmények között szeretnék tartani az állatot, lakásban vagy udvarban gondolkodnak, milyen aktivitást tudnak számára garantálni, házőrzőre vagy inkább gyerekbarát családtagra vágynak… Egy kutya élethossza akár 13-18 év. Ennyi időre kell tudni előre gondolkodni.

Az Ön családja milyen döntést hozott?

– Egyetértettünk abban, hogy kutya nélkül nem lehet élni. Egy labrador és két macska vár otthon.

T. T.


Fotó: Fantoly Márton
        

Kövessen minket a Facebookon is!