Helyi hírek 2023. október 4. 12:00

Kibővített Betűbölcsi az anyatej világnapja alkalmából

Képgaléria
Kibővített Betűbölcsi az anyatej világnapja alkalmából
Kibővített Betűbölcsit tartottak az anyatej világnapja alkalmából október 3-án. A rendezvényt a Kiskunfélegyházi Védőnői Szolgálat, a Nagycsaládosok Kiskunfélegyházi Egyesülete, valamint a Kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Városi Könyvtár szervezte az intézmény Hattyúház termében. Az eseményen Hajnal Emese védőnő, pre-posztnatal-tréner a szülés utáni és a szoptatás alatti sportolásról tartott előadást, Tábi-Berczeli Anett önkéntes szoptatási segítő pedig a szülés utáni három hónap változásairól beszélt.

Világszerte 1992. augusztus 1. óta ünneplik az anyatejes táplálás világnapját, amihez Magyarország 1993-ban csatlakozott. Az anyatej ideális táplálék a csecsemők számára, támogatja fejlődésüket és erősíti az immunrendszert. A szoptatás pozitív hatással van az édesanyákra is, segít a felépülésben és csökkenti bizonyos megbetegedések kockázatát.

Hajnal Emese elmondta, a rendszeres sport nemcsak a testre, hanem a szellemi állapotra is pozitívan hat. Fontos figyelembe venni a várandósság alatti egészségi állapotot a sporttevékenységek kiválasztásakor és azok megvalósításakor. Ebben érdemes akár egy szakember véleményét is kikérni. Hangsúlyozta, a császármetszést követő hetekben még nagyobb odafigyeléssel végezhetők egyes gyakorlatok, hiszen ez egy nagy hasi műtétnek számít, hosszabb a felépülés, mint egy hüvelyi szülést követően. Mint mondta, sok tévhit kering azzal kapcsolatban, hogy az aktív élet károsan hathat a szoptatás sikerére. Tudományos kutatások már bebizonyították, hogy ez nem igaz. Sőt, vannak olyan mellizomra ható gyakorlatok, amelyek fokozzák a tejmennyiséget. Ő maga is tart baba-mama tornát, ahol az édesanya és gyermeke közösen végezhetik a gyakorlatokat, így szorosabbá válhat a közöttük kialakuló kapcsolat.

Tábi-Berczeli Anett háromgyermekes édesanya, az úgynevezett negyedik trimeszterről tartott előadást. Ez a szülés utáni három hónapot foglalja magában, amikor összeszokik az édesanya a gyermekével. Ebben az olykor nehézségekkel teli periódusban a testi és lelki változások mellett az anyának megváltozik az élete: a hormonális átalakulások mellett szoptatni kezd és kevesebbet alszik, miközben megtanulja gondozni az újszülöttet. Kiemelte, ekkor még nagyobb jelentősége van a pihenésnek, regenerálódásnak. Felhívta a hallgatóság figyelmét arra is, hogy már egyre több szoptatási tanácsadó áll rendelkezésre, így ha az édesanya nehézségekbe, vagy kétségekbe ütközik, bátran kérjen segítséget a megfelelő szakemberektől.  

Az előadások után tombolasorsolással és finom falatokkal kedveskedtek a résztvevőknek.

V. B.

Fotó: Fantoly Márton
                

Kövessen minket a Facebookon is!