Helyi hírek 2023. október 4. 14:00

Városházák történetei

Képgaléria
Városházák történetei
Brunner Attila: Magyarországi városházák címmel megjelent kötetének bemutatója volt október 3-án, kedden a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban. A megjelenteket Abonyi Szilvia, a könyvtár igazgatója köszöntötte, majd átadta a szót a bemutató vezetőjének, dr. Kőfalviné dr. Ónodi Mártának, a Magyar Nemzeti Levéltár Bács-Kiskun Vármegyei Levéltára főlevéltárosának.

A szakember bemutatta a félegyházi születésű, Brunner Attila művészettörténészt, aki Budapest Főváros Levéltárának munkatársa is. Elmondta, hogy amikor 2009-ben először találkoztak, Attila még egyetemista volt. Már akkor egy nagyon alapos, lelkes, céltudatos és elhivatott embernek ismerte meg, aki a későbbiekben is maximális szakmai alázattal tevékenykedett, aki a dokumentumokhoz is mindig tisztelettel nyúl.

A most megjelent kötet nem a szerző első munkája, korábbi könyvein kívül számos tudományos és ismeretterjesztő publikációja jelent meg. A Magyarországi városházák kötet alatt a történelmi Magyarország értendő, ezt kívánja Brunner Attila bemutatni. 250 település, 320 székházát tárgyalja, bizonyos esetekben egy településnek több, egymás után épült székházát is bemutatja. A témaválasztás újszerű, hiszen eddig nem született összefoglaló írás magyarországi városházákról.

– Gyanítom, hogy témaválasztásának köze lehetett a félegyházi városháza építéstörténetét részletekbe menően feltáró saját, korábbi kutatásának is. Vélhetően ezen vizsgálódás közben merültek fel benne a kérdések, amelyek megválaszolásában csak a téma tágabb kontextusba helyezésével, az összehasonlító elemzés módszerével remélt sikert elérni. (…) A szerző alaposan körbejárja a városháza, mint a települési önkormányzás székháza, közigazgatási épület fogalmát. Sorra veszi a változó funkciókat, hiszen a városházák a település szívében lévő városszimbólumok, szerepüknél fogva az urbanizáció előmozdítói, egyúttal a demokratikus önigazgatás színhelyei, a nem egy hivatali feladatnak, az adminisztrációnak is helyet adó intézmények – fogalmazott dr. Kőfalviné dr. Ónodi Márta.

Az alapos bevezetés után megtudtuk, hogy Brunner Attila milyen óriási adatmennyiségből kezdte meg a rendszerezést könyvéhez, annak folyamatát is elmesélte. Szenvedéllyel beszélt a kiskunfélegyházi városházáról, tervezőiről, ihletről, hasonlatosságokról, az akkori városvezetésről. A könyvében szereplő kedvenc épületeiről, azok elhelyezkedéséről településen belül, funkcióiról, érdekességeiről. A beszélgetés végén terveiről elárulta, hogy kiadásra vár városunk első épületéről készült írás, egy könyv, amiben minden olyan információt szeretne átadni, ami kutatásai során a birtokába került, és ami komplexen bemutatja a kiskunfélegyházi városházát.

Az esemény végén lehetőség volt kérdezni a szerzőtől és a megjelent könyvet megvásárolni.

Z. A.

Fotó: Fantoly Márton
            

Kövessen minket a Facebookon is!