Kultúra 2023. október 7. 16:00

Megnyílt dr. Spottle Andrea kiállítása a kecskeméti kórházban

Képgaléria
Megnyílt dr. Spottle Andrea kiállítása a kecskeméti kórházban
"Légy a két látó szeme, az én távolba látó lelkemnek…" címmel nyílt meg október 5-én dr. Spottle Andrea, a Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház Kiskunfélegyházi Telephelye Mozgásszervi Rehabilitáció Osztályán dolgozó orvos kiállítása a kecskeméti kórház Lift Galériájában.

Dr. Spottle Andrea Pozsonyban született és a tanulmányait is ott végezte. Szlovákiában, Angliában, az Amerikai Egyesült Államokban, valamint Magyarországon tanult és dolgozott eddig. Jelenleg a Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház Kiskunfélegyházi Telephely Mozgásszervi Rehabilitáció Osztályán mozgásszervi rehabilitátor orvosként tevékenykedik fekvőbetegosztályon és szakrendelésen. Hivatását szeretettel, odaadással végzi. Az önkifejezés fontos számára, amelyet az írás, a tánc, a zongorázás, a kerámiázás, a sütés-főzés és a festészet területén talált meg. Édesanyja újságíró volt, bámulatos írói tehetséggel megáldva, édesapja sebészorvos volt, akitől a hivatásszeretetét örökölte. Már fiatalon vonzódott a művészetekhez, a zenéhez, a tánchoz, szerette a színházat, a szépirodalmat, a festészetet, a szobrászatot. Festészettel 2018 óta foglalkozik. Jelenleg autodidakta módon fejleszti magát. Számos utazása során különböző kultúrák voltak rá nagy hatással: Japán, Chile, Ecuador, Alaszka vagy akár Indonézia, Jordánia. Az Amerikai Egyesült Államokban élve sok időt töltött indiánok között, minden alkalommal átszellemülten élve át a kultúrájukat – derül ki a tárlat ajánlójából.

A kiállító művészt és a megnyitó résztvevőit Gondos Miklós, a Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház intézményvezetője köszöntötte. Beszédében kiemelte, hogy már a kilencedik tárlatot nyitják meg a galériában, és minden kiállítást nagy érdeklődés övez, majd gratulált a doktornőnek az alkotásokhoz.

Dr. Körtvélyessy András, a kiskunfélegyházi telephely vezető főorvosa köszöntőjében a doktornővel való 2016-os megismerkedésére emlékezett vissza. – Már a felvételi beszélgetés során kiderült, hogy a doktornő mély érzésű, magas érzelmi intelligenciájú, komoly empátiával rendelkező ember. Akkor még nem gondoltam, hogy művészi véna is rejlik benne. Az viszont egyértelmű volt, hogy a szeretet dominál a munkájában. Ő mindig többet ad, mint amennyit kap. 2021-ben a Semmelweis-napi kerti partin derült ki, hogy fest, akkor meg is mutatta az alkotásait. Számára a festészet és az orvoslás sem munka, mert mindkettőt az élet csodájának tartja – fogalmazott.

A tárlat november 6-áig tekinthető meg a Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház Lift Galériájában.

G. E.
                

Kövessen minket a Facebookon is!