Helyi hírek 2023. október 7. 10:00

Kiskunfélegyháza szervezetei is csatlakoztak az emberkereskedelem elleni kampányhoz

Kiskunfélegyháza szervezetei is csatlakoztak az emberkereskedelem elleni kampányhoz
Kiskunfélegyháza szervezetei: a HumanumSalma Humanitárius Közhasznú Alapítvány, a Kiskunfélegyházi Civil Szervezetek Szövetsége és a Mozgáskorlátozottak Kiskunfélegyházi Egyesülete is csatlakozott a Not For Sale (Nem eladó) elnevezésű emberkereskedelem elleni kampányhoz. A részletekről Bakkalaureátus Némedi-Varga Beatrix, az egyesületek elnöke számolt be.

– 2023 őszén a Nemzetközi Testőr és Biztonsági Szolgálatok Szövetsége (IBSSA) magyarországi vezetése egy interaktív kampány keretében figyelemfelhívó anyagokat jelentetett meg online formában Not For Sale (Nem eladó) címmel. Tudjuk, nők és gyermek méltatlanul áldozatokká válhatnak akár egy fájdalomcsillapító áráért. Legtöbbször szexuális játékszereknek adják el őket. A kiskunfélegyházi civil szövetség rendkívül fontosnak tartja, hogy a város és vonzáskörzetében olyan tájékoztatás tudjon a jövőben megvalósulni, ahol használható eszközöket és információkat kapnak az előadásokon résztvevők. Elsődlegesen iskolákban pszichológusok bevonásával történnek ezek a tematikus előadássorozatok, amelyeknek témája a gyermekbántalmazás, online zaklatás... A résztvevők megtanulják felismerni a rizikós helyzeteket, hogyan lehet és kell reagálni ezekre, milyen segítség áll rendelkezésre napjainkban, valamint hogyan ne váljanak áldozattá. Az IBSSA magyarországi szervezetének elsődleges céljai között szerepel a nemzetközi emberkereskedelem ellen hatékony, több lépcsős, számos szakember bevonásával történő közbenjárása.

– Miért tartotta fontosnak, hogy csatlakozzanak a kezdeményezéshez?

– A kizsákmányolás különböző módjai sokak életét megkeseríti, azonban nem tudunk eleget róluk. Elképzelhetetlennek tűnik, de napjainkban Magyarországon akár 36 ezer ember is lehet az emberkereskedelem áldozata, akik különböző módon szenvednek: kényszermunkásként, koldusként, szexuális célú kizsákmányolás áldozataként, vagy akár házi rabszolgatartásban. Ha másként próbáljuk érzékeltetni, ez a szám több mint Cegléd lakosságának teljes lélekszáma, ami már önmagában is sokkoló.

Az Európai Unió statisztikái még drámaibb képet festenek: a szexuális célú emberkereskedelem áldozataként azonosított magyarok 64 százaléka gyermek, és azon belül is 7,4 százalék 11 év alatti gyermek. Ráadásul az összes regisztrált emberkereskedelemi áldozat között a magyarok vannak legtöbben. Ez a helyzet nem csupán probléma, hanem egy súlyos társadalmi kihívás, amivel sürgősen foglalkoznunk kell – szögezi le a szakember, majd további megdöbbentő részleteket árul el: – Az Internetes Forródrótok Nemzetközi Szövetsége, amelynek Magyarország is tagja, az elmúlt években elkészült elemzései alapján kiderült, hogy a gyanított gyermek szexuális bántalmazására utaló tartalmak 92 százaléka 0-13 év közötti gyerekekről, ebből 91 százaléka lányokról szól. A magyar főügyészség adatai hasonló képet mutattak. Ezen számok azt is jelezték, hogy növekedett a 14-17 év közötti fiatalkorúak aránya az érintettek között.

Az adatok alapján kiemelkedően fontos, hogy a civil társadalom együttműködésével megfékezzük ezt a bűnözői jelenséget, különösen az egyre fiatalabb áldozatok védelmében. Létfontosságú, hogy beszéljünk erről, felhívjuk rá a figyelmet és ne hagyjuk, hogy közöny kerítsen hatalmába minket. Fontos, hogy vigyázzunk egymásra és segítsük azokat, akiknek szükségük van rá. Csak így tudjuk megóvni gyermekeinket és biztosítani számukra egy biztonságos jövőt.

– Mit kell tennie annak, aki csatlakozni szeretne?

– Kérünk egy fotót, ahol az előre kinyújtott tenyéren jól látható a Not For Sale, vagy a Nem eladó felirat. Ezt a képet a [email protected] e-mail címre kell elküldeni, amit továbbítani fogunk a szervezőknek. Természetesen a fotókat az adatvédelmi törvénynek megfelelően kezelünk, vagyis harmadik félnek nem adjuk ki! Jelenleg folyik a képek gyűjtése, az érdeklődéstől függően tudja az IBSSA felmérni a későbbi oktatásra az igényt.

V. B.
                
                

Kövessen minket a Facebookon is!