Helyi hírek 2023. október 8. 06:00

Családi délelőttön ünnepelték az év olvasóit a könyvtárban

Képgaléria
Családi délelőttön ünnepelték az év olvasóit a könyvtárban
Az Év Olvasója cím díjazottjait és a Petőfivers-illusztrációs pályázat nyerteseit köszöntötték október 7-én, a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban. Az Országos Könyvtári Napok kiskunfélegyházi eseményeinek záró rendezvényén az is kiderült ki az Év Olvasócsaládja, Könyvtári segítője és Betűbölcsise.

A díjátadó ünnepség résztvevőit Abonyi Szilvia könyvtárigazgató köszöntötte. Megtudtuk, hogy a 18 éves hagyományra visszatekintő Országos Könyvtári Napok a hazai könyvtári rendszer összehangolt működésének kiemelt értéke, a könyvtáros szakma legjelentősebb, legtöbb érdeklődőt megmozgató programsorozata, amelyet az Informatikai és Könyvtári szövetség hívott életre. Az országban 1223 település könyvtára vett részt az összefogásban, 1393 intézmény regisztrált az eseménysorozatra, összesen 4179 programmal.

Az eseménysorozathoz kapcsolódva a félegyházi könyvtárban – többek között – bemutatták Brunner Attila: Magyarországi városházák című kötetét, valamint Fekete János Múltidéző című könyve alapján irodalmi összeállítást adott elő a Móra Ferenc Közművelődési Egyesület Irodalmi Szekciója. Az olvasóknak egész héten elengedték a késedelmi díjakat, és lehetőség volt kedvezményes beiratkozásra is. Október 7-én őszi kézműveskedéssel és népmese-előadással várták a családokat.

A könyvtári napok záróeseményeként átadták az Év Olvasója díjakat. A kezdeményezést 2010-ben indították útjára a könyvtár munkatársai. Az elismeréssel szeretnék minden évben kifejezni megbecsülésüket mindazoknak, akik valamilyen formában kiemelkedően részt vesznek a könyvtár mindennapi életében, azoknak, akik évek óta hűséges látogatók, és azoknak, akik ebben a rohanó világban rendszeresen járnak könyvtárba, olvasnak könyvet.

2023-ban az Év Könyvtári segítője díjat Kis László, az Év Olvasócsaládja címet a Kovács család vehette át. Az Év Betűbölcsise Csányi Tímea, az Év Gyermekolvasója Ágó Lili, az Év Olvasója Kurucz Lászlóné lett.

Az elismerések átadását a Petőfi-rajzpályázat eredményhirdetése követte. A könyvtár és a Móra Ferenc Közművelődési Egyesület Petőfivers-illusztrációk készítésére rajzpályázatot hirdetett felső tagozatos általános iskolásoknak. A pályázatra 13 alkotás érkezett be a város 3 intézményéből. Első helyezést ért el Rádi Réka, a Batthyány Lajos Általános Iskola diákja, Petőfi Sándor: A nap című verse alapján készült alkotásáért. Felkészítő tanára Fantolyné Makány Ildikó. A második helyezettnek járó díjat Piroska Georgina Mercédesz, a harmadik díjat Lajos Kinga, a Darvas Áltanos Iskola tanulói vihették haza a János vitéz illusztrálásáért. Felkészítő tanáruk Zsibritáné Karsai Ildikó.

Dicsérő oklevelet vehetett át Szóllát Zsóka, a Constantinum Katolikus Általános Iskola diákja, valamint Magyar Máté és Molnár Milán a Darvas Általános Iskola tanulója. Különdíjban részesültek Varga Gácsi Alexandra és Fráter Laura, a Darvas Általános Iskola tanulói.

Az ünnepségen közreműködött Keserű Benedek és Gombás Bende, akik Petőfi Sándor A helység kalapácsa című művéből adtak elő részletet.

G. E.

Fotó: Fantoly Márton
            

Kövessen minket a Facebookon is!