Helyi hírek 2023. október 10. 15:00

Petőfi-szobor a félegyházi tanyavilágban

Képgaléria
Petőfi-szobor a félegyházi tanyavilágban
Szeptember utolsó szombat délutánján sorra álltak meg az autók a régi Halasi földes úton, az R-Nagy Tüzép mögött, a Tanya 101. szám előtt. A vendégeket V. Kovács Pál invitálta egy leendő ifjúsági tábor területére, amit saját birtokán, önerőből kíván megvalósítani. Itt állíttatta magánkezdeményezésből azt a Petőfi Sándor mellszobrot is, amit ez alkalommal avattak fel. A félegyházi tanyavilág barátságos környezetében néhány éve ugyanis egy történelmi emlékpark kialakítása is elkezdődött, ahol már áll egy Horthy Miklós mellszobor, egy turulmadár és egy emlékharang is.

A szoboravató ünnepség résztvevőit V. Kovács Pál köszöntötte, közöttük Zetényi Csukás Ferenc írót, történészt, akinek önzetlen segítségével valósult meg a park. Ezt követően Balla László méltatta a kezdeményezést, és osztotta meg a megjelentekkel a tulajdonos terveit, miszerint a fákkal körül ölelt területen egy ifjúsági tábor alapjait szeretné lerakni. Ennek szerves része lesz a szoborpark.

Az avató ünnepség folytatásaként Publik Antal előadóművész szavalta el a Nemzeti dalt, arra biztatva a jelenlévőket, hogy ismételjék vele a költemény refrénjét: „A magyarok Istenére esküszünk, esküszünk, hogy rabok tovább nem leszünk”!  Az ifjúságot Varga Regina versmondó képviselte, egy másik Petőfi verssel.

Az ünnepi beszédet Tóth Gyuláné, a Kiskunfélegyházi Szent Benedek PG Két Tanítási Nyelvű Technikum és Kollégiumának nyugalmazott igazgatója mondta, majd V. Kovács Pállal közösen leleplezték Túri Török Tibor keszthelyi szobrászművész alkotását, az ifjú Petőfi Sándor mellszobrát. Az alkotás a Petőfi 200 emlékév keretében méltóképpen gazdagítja a poétát ábrázoló, Kiskunfélegyházán fellelhető alkotások sorát.
                   

Kövessen minket a Facebookon is!