Kitekintő 2023. október 12. 14:00

Alapjaiban változik a bejelentkezés a Google-fiókokba

Alapjaiban változik a bejelentkezés a Google-fiókokba
A Google bejelentette, hogy egy alapvető változást vezet be abban, hogy milyen módon azonosítja és jelentkezteti be szolgáltatásaiba a felhasználókat. A cég ugyanis azonnali hatállyal áttér a jelszómentesnek hirdetett ún. passkey-alapú azonosításra, illetve ennek előnyben részesítésére szolgáltatásaiban.

Mik azok a passkey-ek?

A passkey-ek lényege, hogy lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy azok egy általuk választott PIN-kóddal, arcukkal vagy ujjlenyomatukkal, vagy akár egy hardverkulccsal is bejelentkezzenek azokról az eszközökről, amiket rendszeresen használnak – feleslegessé téve a jelszavak megjegyzését számukra. Utóbbiak használatára csakis akkor lesz szükségük ha egy olyan gépről vagy kütyüről akarnak majd belépni, ahonnan korábban ezt még nem tették, és ami nem támogatja a passkey-ek szinkronizációját sem gyakrabban használt eszközeikkel.

Az új azonosítási módszer számos előnnyel rendelkezik a jelszó-alapú azonosításhoz képest. Ezek közül az egyik, hogy szinte lehetetlenné teszi a belépési azonosítók ellopását hackerek és csalók számára –  hiszen ezeket lényegében sosem kell a felhasználóknak megadniuk, pláne a biometrikus azonosítási módszerek használata esetén.

A másik, hogy így gyorsabbá is válik a bejelentkezés, hiszen a jelszó begépelése helyett elég csak az arcukat kameráján keresztül felismerni képes gépük elé leülniük vagy telefonjukat arcukhoz emelniük, esetleg az ujjlenyomat-olvasót megérinteniük a beléptetésükhöz. Végül pedig a jelszó hiányában a felhasználók azt elfelejteni sem tudják majd, így ez nem lesz akadálya fiókjuk elérésének.

Minden modern rendszer támogatja

A passkey-ek használatát ugyan a felhasználó által futtatott böngészőnek vagy operációs rendszernek is támogatnia kell, ez azonban manapság gyakorlatilag már minden elterjedt platform esetében adott. Mostantól ha a Google ilyen eszköz használatát érzékeli, és a felhasználó még nem rendelkezik azon passkey-jel, fel fogja kínálni neki ennek létrehozását a jövőbeni egyszerűbb és gyorsabb bejelentkezés lehetővé tétele végett.

Természetesen az, aki nem akar élni az új lehetőséggel, az elutasíthatja azt, és használhatja továbbra is az eddig alkalmazott jelszó-alapú azonosítást. Ugyanakkor a Google azt reméli, hogy az újítás bevezetésével a jelszavak lassan, de biztosan elindulnak majd a kihalás útján, hogy átadják helyüket a modernebb és biztonságosabb azonosítási módszernek szolgáltatásain és a weben – számolt be a PC Fórum weboldalán.
                 

Kövessen minket a Facebookon is!