Helyi hírek 2023. október 15. 08:00

Az ékszereket nem gyártom, örömmel készítem

Az ékszereket nem gyártom, örömmel készítem
Először csak az egyedi, csodás színekben pompázó, szemet gyönyörködtető ékszerekre lettem figyelmes A kiskunfélegyházi Libafesztiválon, majd megismertem a készítőt, akiről megtudtam, hogy városunk szülötte, ezért nem csak a fesztiválok alkalmával látogat hozzánk. Genczinger Ildikó a BOGLʹart Ékszer megálmodója, kézzel készített portékái pedig éppen olyan szeretnivalók és stílusosak, mint ő maga. Vele beszélgetettem.



–  Kiskunfélegyházi születésű vagy. Milyen emlékeket őrzöl a városról?

– 18 éves koromig itt éltem, ide jártam általános iskolába és gimnáziumba is, nagyon sok gyerekkori emlékem van a várossal kapcsolatban. Másodikos voltam, amikor megnyílt a Platán iskola, a Móravárosban minden gyerek oda járt, mindenki ismert mindenkit, fantasztikus iskolás éveim voltak ott. Gimis koromból a Szakmaköziben megrendezett diszkók, a Honvéd-pályán a focizások, a nyári strandok és házibulik, amiket ma is emlegetünk a barátokkal. Ezt csak a Kossuth utcai Platán Ételbárban akkoriban kapható mirelit csirkemájas pizza tudta még felejthetetlenebbé tenni! Nem szakadtam el Félegyházától teljesen, hiszen a családom itt él, és rendszeresen jövünk látogatóba.





–  Hogyan kerültél kapcsolatba az ékszerek készítésével és mikor?


– Gyerekkorom óta érdekeltek a kézműves technikák, jártam agyagozni, nemezelni, tűzzománcra, gyöngyöt fűzni. Aztán egy nagy szünet következett, megszületett a lányom. Kicsi volt még, amikor Szegeden, egy rendezvény kézműves vásárán megláttam egy bizonyos típusú üveglencsés ékszert, és arra gondoltam, hogy ilyet én is szeretnék csinálni. Először csak magamnak készítettem, majd a kollégáimnak, utána az ismerősök ismerőseinek, később mindenki azzal biztatott, hogy áruljam az ékszereket az akkor már Szegeden két éve működő Bödön Piacon. Így lettem főállás mellett vállalkozó, 2015-ben. Azóta stabil pont az életemben a Bödön Piac, de az országban számos fesztiválon megfordultam már: Győrben, Vácon, Baján, Tihanyban, Visegrádon és persze Kiskunfélegyházán.





– Milyen alapanyagokat használsz és miért?

– A kezdet kezdetén csak üveglencsés ékszereket készítettem, amiket lassan kiegészítettek más alapanyagok is. Nagyon szeretem a fa alkatrészeket, gyöngyöket, mert színesek és könnyűek, emellett jellemzően bőrből készítek színes gombokat, amelyek a fém alapokba kerülnek. Amikor elkezdtem az ékszerkészítést, csak bizsu fémalkatrészek álltak rendelkezésre, viszont ez sok embernek okoz allergiát, ezért elkezdtem orvosi fém, más néven nemesacél alkatrészeket keresni. Nem volt könnyű, eleinte még külföldről kellett rendelni, de szerencsére ma már itthon is forgalmaznak antiallergén ékszeralkatrészt. Én rendszerint 316L besorolású nemesacél alkatrészeket használok, amelyek nem tartalmaznak allergizáló ötvözeteket, ezért nem okoznak bőrproblémát és nem veszítik el színüket sem.





– Hogyan fejleszted a tudásod? Honnan inspirálódsz?

– Inspirálódni bármiből, bármikor lehet, ha az ember nyitottabb szemmel jár a világban. A természet színeiből a legkönnyebb, ősszel, tavasszal fantasztikus impulzusok érik az embert, amelyből aztán hihetetlen színkombinációk tudnak létrejönni. Bármilyen körülmények között tudok ötletelni, legutóbb az edzőteremben találtam ki egy nagyon jó fazont, hazaérve el is készítettem. Nagyon szeretem emellett a művészeti stílusokat tanulmányozni, legjobb példa az idei nyár kedvence, egy színes, geometriai mintás fülbevaló, amit a Bauhaus stílus ihletett. Igyekszem azért figyelni a trendeket, mind színben, mind fazonban és ezekhez próbálom igazítani a saját ízlésemet, elképzeléseimet.



–  Melyik darabra vagy a legbüszkébb?

– Mindig arra, amit aktuálisan létrehozok. Nagyon tudok örülni, ha valami különlegeset sikerül alkotni, még akkor is, ha félve teszem ki a standra, mert úgy érzem, hogy ez most azért elég merészre sikerült. Rendszerint ezekre csapnak le leggyorsabban a vásárlók, mert ők az egyedit, a különlegeset, esetenként a feltűnőbbet keresik.



Ezeket az ékszereket én nem “gyártom”, sokkal inkább örömmel készítem, alkotom őket. A legjobb érzés egyébként az, ha az utcán vagy üzletben meglátom valakin az általam készített ékszert, arra nagyon büszke tudok lenni.


Testvérével, Zsanival

–  Hol találkozhat veled és alkotásaiddal a félegyházi közönség?

– Mindig szívesen jövök Kiskunfélegyházára, évente kétszer biztosan a Tavaszi virágünnepre és a Libafesztiválra, ami legnagyobb kedvencem, mert a sok kedves, ismerős arc között egészen más hangulatú nekem a kézműves vásár. Szegeden, a Bödön Piacon általában havonta egyszer árulok, és ha nagy levegőt veszek, és végre megcsinálom a webshopomat, akkor online is lehet majd vásárolni nálam.

Z. A.
               

Kövessen minket a Facebookon is!