Helyi hírek 2023. október 13. 18:00

Kísérlet Kecskeméten: több millió liter vizet lehetne visszatartani

Kísérlet Kecskeméten: több millió liter vizet lehetne visszatartani
Az esőkertek gyakorlati alkalmazásáról írt dolgozatával Szórát Krisztián nyerte meg a Duna-Tisza Közi Homokhátsági Térségi Fejlesztési Tanács által kiírt pályázatot. A kecskeméti megyeházán csütörtökön megrendezett III. Csatári Bálint Emlékkonferencián került sor az eredményhirdetésre.

A pályázatra, amelynek a természetes vízmegtartó megoldások ösztönzése volt a témája, alapszakos és mesterszakos hallgatók adhattak be pályaműveket. Az integrált tájhasználattól és a klímavédelemtől a tanyák jövőbeni fenntarthatóságáig több különleges dolgozatot is bírálhatnak a szakemberek. Az első díjat Szórát Krisztián, a Neumann János Egyetem vidékfejlesztési agrármérnök hallgatója nyerte el „Esőkertek alkalmazási lehetőségei a városi csapadékvíz-menedzsmentben” című dolgozatával. Az elismerést Mák Kornél, a Bács-Kiskun Vármegyei Közgyűlés alelnöke adta át. A második helyezett Tráser Nándor, a harmadik pedig Rekecki Dóra lett.



Mint Szórát Krisztián az előadásában elmondta, a városokban is egyre nagyobb kihívást jelentő vízvisszatartás elősegítésére kézenfekvő megoldás az esőkertek alkalmazása. A nagyobb esőzésekből fakadó többletvizet ezekbe a laza szerkezetű, jó vízmegtartó képességű növényekkel beültetett mélyedésekbe vezetve mérsékelhetők a villámárvizek kockázatai. Egy családi háznál végzett kísérleti projektje nyomán arra az eredményre jutott, hogy egy négyzetméternyi esőkert 280 liter vizet képes magában tartani. Mint elmondta, Kecskeméten egy általa vizsgált 14 hektárnyi területen 60 darab esőkert kiépítésével legalább 1,5 millió liter csapadékvíz visszatartása lenne megvalósítható.

A harmadik alkalommal megrendezett Csatári Bálint Emlékkonferencián a résztvevők további előadásokat hallgathattak a Homokhátságot erőteljesen érintő klímaváltozás elleni küzdelemről.
        

Kövessen minket a Facebookon is!