Helyi hírek 2023. október 14. 06:00

Immunerősítés a piacról

Immunerősítés a piacról
Hogy az idei telünk mennyire lesz hideg, azt októberben nem lehet megmondani. Egyesek szerint enyhe és esős, mások igazi cudar időt jósolnak. Abban viszont mindenki egyetért, hogy készülnünk kell rá. Testünket minél több tápláló vitaminnal segíthetjük a nehezebb hónapokban, ahhoz pedig érdemes most válogatnunk a természet által rendelkezésre bocsátott javakból.



A kiskunfélegyházi piacon ősszel is a termelők által kínált zöldségek, gyümölcsök sokasága áll rendelkezésre. Érdemes fogyasztani belőlük minden nap, ajánlások szerint öt alkalommal, hogy a kívánt élettani hatást elérjük.



Szezonális zöldség a sütőtök, amit 200-250 forintért kínálnak kilogrammonként, és aminek fogyasztása még a szemünk egészségét is védi. Emellett szépíti a bőrünket, javítja az emésztésünket, gyulladáscsökkentő és például testedzés után tökéletes ételnek minősül a sütőtökből készült finomság. Elkészíteni sütőben, kemencében is lehet – utóbbinál az ízek különlegesebbek, intenzívebbek lesznek. Akár mézzel, dióval kínálhatjuk, és ha nem fogyasztjuk el mindet, másnap ízletes krémleves is készíthető belőle. Klasszikus pitetészta őszi töltelékét is elkészíthetjük így, ekkor a sült tökhúst pépesítjük, majd szerecsendióval, mézzel, szegfűszeggel, gyömbérrel ízesítjük, a pitetésztára simítjuk, majd az egészet megsütjük. A tetejét pirított tökmaggal megszórjuk, és porcukorral hintve kínáljuk.



Az említett recepthez mézet is találunk már bőséggel a piacon, ami szintén fontos eleme minden családnál a téli házi patikában. Idén 2000 és 3000 forint kínálják kilogrammját, a méz fajtájától függően.



A piac készlete már a Mindenszentekre is készülődik, a krizantémok, árvácskák, szálas virágok mennyisége hétről hétre gyarapodik.

Z. A.
         

Kövessen minket a Facebookon is!