Kultúra 2023. október 16. 12:00

Könyvtársarok – Már elektronikusan is elérhetőek a félegyházi újságok

Könyvtársarok – Már elektronikusan is elérhetőek a félegyházi újságok
Kiskunfélegyháza múltjának kutatásakor a Kiskun Múzeumot, a Magyar Nemzeti Levéltár Bács-Kiskun Vármegyei Levéltára Kiskunfélegyházi részlegét és a Petőfi Sándor Városi Könyvtárat érdemes felkeresni. A tulajdonukban lévő könyvekben, folyóiratokban, iratokban, valamint fényképek és képeslapok között keresgélhetnek a lelkes kutatók. Ám általános igénnyé vált, hogy ezeket a dokumentumokat karosszékben ülve otthonról is elérjék. Erre vállalkozott az Arcanum Adatbázis Kiadó (https://www.arcanum.com), amely mintegy 35 éve, 1989 januárjában kezdte meg működését.

Borítókép: Az Arcanum Adatbázis Kiadó weboldala

A Hungaricana adatbázisában megtekinthetőek a Félegyházi Közlöny 1957 és 1988 közötti, valamit Bács-Kiskun Vármegye lapja, a Petőfi Népe 2011-ig megjelent számai. A szerencsi Zempléni Múzeum gazdag képes levelezőlap gyűjteményét is digitalizálták, így több mint 400 régi félegyházi képeslapban gyönyörködhetnek az oldalra látogatók.


A szerencsi Zempléni Múzeum digitalizált félegyházi képeslapján a Hattyúház – 1968
Fotó: Bakonyi Béla


Míg az előző adatbázis teljesen ingyenes, addig az Arcanum Digitális Tudománytár használata előfizetéshez kötött. A könyvtár költségvetése nem teszi lehetővé, hogy előfizessen erre az adatbázisra, de a városháza épületében lévő levéltárban bárki használhatja.



Az Arcanum Digitális Tudománytárban elérhető félegyházi lapok, iskolai értesítők

Az 51 millió oldalon böngészhető többek között városunk első lapja, a Félegyháza, valamint a Szalay Gyula szerkesztésében megjelent Félegyházi Híradó, a Csonkamagyarország, az 1992-ben újraindult Félegyházi Közlöny, helyi iskolák értesítői. A fontosnak tartott oldalak pdf-formátumban letölthetőek.
             

Kövessen minket a Facebookon is!