Helyi hírek 2023. október 20. 08:00

Képviselők munkában – Ván Jenő

Képviselők munkában – Ván Jenő
Többszöri egyeztetés és újratervezés után sikerült Ván Jenővel, Kiskunfélegyháza 10-es számú választókörzetének képviselőjével találkozni. Bár néhány hónapja már nyugdíjas, épp olyan feszes napirend szerint él, mint azelőtt. Mindennapjaiban így férnek meg a tejszövetkezeti elnök, a jelenleg regnáló Jászkun főkapitány, a birkózóedző, a képviselő feladatai.



Hétköznap kora délután, ragyogó őszi napsütésben autózunk aszfaltos és földutakon a száz százalékban külterületet felölelő körzet útjain Halesztől Selymesig, Felső- és Alsógalambostól Ringhegyig… Ván Jenőnek a volán mögül is minden részletre kiterjed a figyelme. Észreveszi a teendőket, és ha kell, azonnal intézkedik is: hívja az illetékes osztályvezetőt, ügyintézőt a városházán, fejben megtervezi, hogy hová irányítja és milyen feladattal bízza meg a városfenntartó cég külterületen dolgozó brigádját a következő napokban. Van, ahol az útra belógó ágak lemetszése aktuális, másutt a gréderezett poros úton keletkeztek újabb elsimítandó gödrök.



A képviselő kifejezetten jónak tartja, hogy a körzet egységesen külterületet ölel fel, hiszen az itt élők igényei speciálisak – mondja. Ván Jenő szerint az egészséges ivóvíz, az utak állapota és a közvilágítás élvez prioritást mindenek felett. Ezek elengedhetetlenek ahhoz, hogy biztonságban és kényelemben érezhessék magukat azok is, akik a városi létnél szellősebb életteret igényelnek.



Közéjük tartozik ő is. Nem véletlenül árad minden szavából a vidéki élet tisztelete és szeretete. Maga is külterületen lakik, hajnali 4.50-kor kel, és mielőtt dolgozni indul ellátja az otthoni kisgazdaságot: a néhány tejelő szarvasmarhát, birkát, baromfit, meg a három kutyát. Az elnöksége mellett működő tejszövetkezet petőfiszállási tejüzemébe tartva először általában a külterületi brigáddal egyezteti a napi teendőket, majd a tejszövetkezet ügyeit intézi, a képviselői, a birkózó sportegyesület elnöki teendőit látja el, hétvégenként meg szinte mindig adódik valamilyen esemény a gazdaköröknél. Mire hazaér, általában már esteledik, a család akkorra elvégez minden házkörüli munkát. Ő pedig – mondja – a megoldandó feladatokon töri a fejét, míg el nem alszik.



Például Felsőgalambos, Szabóhegy és Ringhegy ivóvízellátásának megoldásán, aminek a tanulmányterve már elkészült, de a pályázati források elapadása miatt egyelőre a megvalósítás nincs napirenden. Addig is közkutak telepítésével teszik elérhetővé az ivóvizet az ott élők számára, ugyanis ebben a térségben a tőzeges területen ammóniás a víz, fogyasztásra – főleg kisgyermekek számára – nem alkalmas. Az utak karbantartása folyamatos, de állandó odafigyelést kíván. Ehhez rendelkezésre áll már számos gép, eszköz is a grédertől a zúzókaszálóig. Amire nagyon nagy szükség lenne még, az a kézi munkaerőt kiváltó fanyeső. Enélkül lehetetlen ekkora területen megregulázni az útra benyúló faágakat.





Persze rengeteg még a megoldásra váró feladat a kerékpárutak állapotának javításától a buszvárók rongálásának megelőzésén át az útmenti keresztek megmentéséig, de Ván Jenő nem aggódik. Azt mondja, a jelenlegi városvezetés és az önkormányzati szakemberek munkája, hozzáállása garancia arra, hogy előbb-utóbb mindenre megtalálják a megoldást, ehhez adott a szándék, a szaktudás és a találékonyság is.




A képviselő szerint a sikerélményekből kell és lehet is táplálkozni. Itt van például a Csólyosi út felújítása, ami szakaszosan, de teljes hosszában elkészült kizárólag önkormányzati forrásból: minden évben a rendelkezésre álló pénz függvényében építettek meg egy-egy szakaszt, míg el nem értek a nyugati elkerülőig. Aztán itt van a folyamatosan bővülő kamerarendszer, ami szinte minden forgalmasabb pontot megfigyelés alatt tart már. Segítségére volt már a rend őreinek is, többek között a selymesi betörések felderítésében, lopott autó megtalálásában. A biztonságos közlekedés feltételei is rengeteget javultak az utóbbi években az utak és kerékpárutak terén egyaránt. Tavaly állami beruházásban megújult például teljes hosszában a Bugaci út, és a projekthez kapcsolódva a dűlőutak felhajtó csatlakozása is szilárd burkolatot kapott. Ez nagy fejlődés a korábbiakhoz képest, amikor nem győzték törmelékkel feltölteni ezeket a szakaszokat.





Kikerültek a 60-as sebességkorlátozó táblák is a teljes útszakaszra, és folyamatosan helyezik ki az egész választókörzet lakott területein a 30-as sebességkorlátozó táblákat. Jelentős előrelépés történt a közvilágítás terén is: 78 lámpatestet helyeztek ki eddig, ebből 52 Halesz belső részében, ami régi igény volt. A hálózatbővítés tovább folytatódik, hamarosan sorra kerül a felsőgalambosi oldal is.




Ván Jenő rendíthetetlenül hisz abban, hogy a külterületen élők számára helyben kell megteremteni a lehetőséget szabadidejük tartalmas eltöltéséhez. Ezt szolgálják a közösségi rendezvények – az évről évre megrendezett aratónap, a szüreti programsorozat, a gyermeknap, a Mikulás és a karácsonyi ünnepség – valamint a közösségi épületek, a játszóterek is. Ezeket részben már sikerült megteremteni, részben pedig előkészítés, vagy tervezés alatt állnak.



Selymesre játszóteret és egy termelői piacot is megálmodott a képviselő, és nemrégiben megvásárolta az önkormányzat azt az épületet is, amit közösségi háznak használnának majd. Ezekhez a beruházásokhoz ugrásra készen várják a pályázati lehetőségeket. 




Kedves kis kertek, gondozott hobbik, konyhakerttel tarkított porták, újonnan épült házak egyaránt vannak a félegyházi külterületen. A körzet képviselője szerint 3200 körül lehet jelenleg a lakosságszám, de folyamatos növekedés figyelhető meg: egyre többen választják a város helyett ezeket a csöndes, kedves, az elszaladt ingatlanárakhoz képest lényegesen elérhetőbb lakóövezeteket. Felső- és Alsógalambosban, valamint a gyenge adottságú területen felszaladt fű selymes hullámzásáról elkeresztelt Selymesben például mintegy 600 főre teszi a növekedés mértékét.



S mivel ez a tendencia várhatóan tovább folytatódik a jövőben, Ván Jenőnek bőven akad még megoldandó feladat, amin esténként törheti a fejét. Ráadásul számára aligha volna elfogadható az a válasz, aminek a szóbeszéd szerint a haleszi rész – az itteni silány minőségű föld termését firtató kérdésre gyakran elhangzott válasz miatt – a nevét köszönheti: „Ha lesz, lesz. Ha nem lesz, nem lesz.”

T. T.

Fotó: Fantoly Márton
         

Kövessen minket a Facebookon is!