Helyi hírek 2023. december 16. 08:00

A makettezés egyfajta Istennel töltött idő

A makettezés egyfajta Istennel töltött idő
Szabadidejében épületmaketteket készít Márton Arnold, a Szent István Templom káplánja. Alkotásai közül kettőt nemrégiben a félegyházi makettkiállításon láthatott a közönség. Hobbijáról a plébánián, alkotásai között beszélgettünk.



2021 őszén érkezett a félegyházi egyházközségbe a gyergyószentmiklósi születésű Márton Arnold atya. A 2020-ban pappá szentelt lelkipásztorról kevesen tudják, hogy szabadidejében szívesen készít maketteket. – Már gyerekkorom óta érdekelnek a makettek, jómagam több tervet is rajzoltam. Az első saját maketteket középiskolás koromban készítettem, saját terveim alapján nyomtattam ki és ragasztottam össze az alkotásokat. Mindig is az épületek, a várak, a kastélyok és a templomok vonzottak. Ma már rengeteg féle makett kapható különböző áron, különböző anyagokból, például fából, kartonpapírból, de készülnek műanyagból is 3D puzzle-ok – fogalmazott Arnold atya.



A Szent István Templom káplánja mintegy 30 makettet készített már, többek között olyan különleges helyek kicsinyített mását is, mint a Szent István Bazilika, a Mátyás-templom, a Notre-Dame, a Harry Potterből jól ismert Roxfort-kastély és a pisai ferde torony. A lelkipásztor jelenleg a londoni Szent Pál-székesegyházon dolgozik, de tervei között szerepel a Buckingham-palota és egy kalózhajó másának elkészítése is.



– Van olyan makett, ami nagyon aprólékos, részletgazdag, élethű és vannak pontatlanabb darabok is – mutatta a különböző maketteket Arnold atya – majd hozzátette: nagyon sok türelem és idő kell az elkészítésükhöz. Némelyik egy-két óra alatt készen van, de van, amelyiket több hét összerakni. – Az elkészítés technikája is más és más, vágni, hajtogatni, ragasztani kell, előbb a kisebb egységeket, majd azokból az egyre nagyobb részeket. Több makettemet iskolának adtam, és most is van olyan, amit a hitoktatás során használok, hiszen ezekkel jól szemléltethető a templomok szerkezete, a különböző padlóminták, belső ábrázolások – emelte ki.



Hozzátette azt is, hogy mindenkinek szüksége van valamilyen hobbira, hogy a rohanó hétköznapokban lelassuljon kicsit. – Főként nyáron, iskolai szünetekben és esténként ülök le makettezni. Ez egyfajta Istennel töltött idő is, ilyenkor csendben elmélyülök, imádkozok. Alkotás közben van idő gondolkodni, meditatív zenét hallgatni, vagy épp egy előadást megnézni – összegezte a makettezés szépségét Arnold atya.

G. E.

Fotó: Fantoly Márton
          

Kövessen minket a Facebookon is!