Helyi hírek 2023. október 19. 19:00

Félegyházi siker a Muaythai Utánpótlás Világbajnokságon

Félegyházi siker a Muaythai Utánpótlás Világbajnokságon
A dobogó második fokára állhatott fel Nemcsok Fanni, a Kiskunfélegyházi Harcművészeti Sportegyesület oszlopos tagja a 2023-as IFMA Muaythai Utánpótlás Világbajnokságon. Ennek apropóján beszélgettünk vele és edzőjével, Nagy Krisztiánnal, az egyesület edzőtermében. Volt szerencsém munka közben megfigyelni ezt a végtelenül elszánt, 11 éves lányt, aki kitartásának köszönhetően egészen a világbajnokságig küzdötte fel magát. Szerénységét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy szinte rejtőzködött az iskolában és egy szót sem szólt senkinek az elmúlt időszakban nyújtott elképesztő teljesítményéről.



Ez idáig el sem tudtam képzelni, hogy milyen komoly felkészülés előz meg egy-egy ilyen sorsdöntő mérkőzést. Kérdésemre Krisztián elmondta, hogy Fanni edzései átlagosan nagyjából két és fél órát tesznek ki. Ugyanakkor világbajnokság előtt nemcsak a délutánok, hanem a hajnalok is a sport körül forogtak. Bemelegítésként reggel futás, edzés, azután irány az iskola, majd annak végeztével hét kilométer futás és ismét edzés, mindezt hétfőtől péntekig. Ami önmagában is komoly erőfeszítés, de a 11 éves lánynak az iskolai teljesítményén sem hagy nyomot ez a háttérmunka, hiszen amellett, hogy élsportoló, még az osztályzatai is jók.



Immáron hat éve űzi ezt a különleges harcművészetet, így a világbajnokságon szerezett második hely méltó megkoronázása volt ennek az évfordulónak. Már csak azért is, mert azzal az ellenféllel szemben, akivel most a második helyért küzdöttek, a korábbi Európa-bajnokságon alul maradt. Amiből mostanra megpróbált előnyt kovácsolni, hiszen ismert volt ellenfele technikája, tudta nagyjából mire számíthat, mit kell fejleszteni. Ugyanakkor nagyszerű érzés volt számára, hogy revánsot vehetett a korábbi mérkőzésért. Az ő korosztályában még viszonylag kevés induló van, ennek ellenére Fanninak két mérkőzése volt. Egyenes kiesés volt, tehát a mezőny mindig feleződött, és így lehetett a legvégén bejutni a döntőbe. Ebben a kategóriában a menetek egypercesek, és összesen három menet engedélyezett. Kiütés nincs, így pontozás alapján hirdették ki a győztest. A pontokat a rúgások, ütések és a mérkőzés alatti dominancia alapján osztották ki.



Nemcsak fizikailag, hanem mentálisan is komoly felkészülést igényel egy-egy mérkőzés. Fanni korát meghazudtoló önfegyelemmel és kitartással készült mind testben, mind lélekben a megmérettetésre. Legnagyobb félelme az volt, hogy nem lesz meg a megfelelő súly. Önsanyargatásra azonban nincs szüksége, egyedül a csokimegvonás az, amit ilyenkor nehezen visel. A meccsek előtt mindig azzal a gondolattal lép a ringbe – amit az edzések alatt Krisztián is hangsúlyoz –, azaz, hogy a győzelem számít ugyan, de a legfontosabb, hogy élvezze, amit csinál és saját maga miatt próbálja meg a maximumot nyújtani. Ez úgy tűnik, hogy a 11 éves, végtelenül mosolygós lánynak egyáltalán nem okoz gondot, hiszen arra a kérdésre, hogy mi a legvégső cél, amit el szeretne érni, a válasza végtelenül egyszerű és sokatmondó volt. „Világbajnok szeretnék lenni!”



Ahhoz, hogy ilyen hatalmas eredményeket érjen el, elengedhetetlen volt az edzőinek odaadó munkája, a szponzorok nélkülözhetetlen támogatása. Ahhoz, hogy az olyan fiatal reménységek, mint Fanni is, kijussanak ezekre a színvonalas megmérettetésekre, szükség van elkötelezett támogatókra, akik segítik a versenyzők munkáját.



Az egyesület teljes mellszélességgel egyemberként fog össze tagjaiért, ugyanakkor nekik is elkel a segítség. A
KHSE versenyzői között számos reménység nevelkedik, akikről a közeljövőben még biztosan hallani fogunk majd.



Fanni a beszélgetésünk végén egy általa kézzel írt papírt adott a kezembe, és arra kért, ha van rá lehetőség, ezt változtatás nélkül idézzem: „Szeretném megköszönni Czakó Ervinnek és Volentér Andrisnak, hogy segítettek bent az edzéseken felkészülni. Novák Pistinek, aki heti szinten az idejét rám szánva segített erősítő edzésekkel, és Nagy Krisztiánnak, aki rengeteg időt elvett a saját szabadidejéből és napi szinten hajnalban és délután velem edzett. Illetve utánam jött Törökországba, hogy támogasson, mert nélküle ez nem sikerült volna.”



Ezen felül köszönet illeti a támogatókat, akik nélkül aligha juthatott volna ki erre a rangos megmérettetésre. Ezek a Dél-100 Kft., az Integrál Zrt., az Ice-Sort Kft., az IBV Hungária Kft., a Kiskun Cipőipari Zrt. és a Libásautó Kft.

Tarjányi Lili

Fotó: Fantoly Márton
               

Kövessen minket a Facebookon is!