Helyi hírek 2023. október 21. 10:00

Körkérdés – Szokott ön kerékpározni?

Körkérdés – Szokott ön kerékpározni?
Szeptember végén, a Turizmus Világnapja alkalmából megjelent egy 10 kerékpáros útvonalból és térképből álló kiadvány, amit a kiskunfélegyházi Tourinform iroda és a Bringabarát Kerékpárbolt és Szerviz közösen készített. A Kerékpárútvonalak Kiskunfélegyházán és környékén címet viselő kiskönyv három Kiskunfélegyháza környéki útvonalat bemutat be, míg a többi leírás alapján a környék nevezetességeit fedezhetjük fel. Körkérdésünkben ezúttal kerékpározási szokásaikról kérdeztük olvasóinkat.

Fazekas Péter (48)
– Gyakran kerékpározom, főleg sportolás és szabadidős tevékenységként. A kisfiammal és a párommal szívesen bringázunk esténként a város kerékpárútjain, vagy csendesebb utcáin. Örülünk neki, hogy Kiskunfélegyházán a forgalmasabb útvonalak mellett kerékpárutat, vagy kerékpársávot építettek. Véleményem szerint ezek elég jó minőségűek, jól tudunk rajtuk haladni. Minden esetben odafigyelésre tanítom a fiamat a közlekedés többi résztvevőjével szemben.




Süveges Sándor (55)
– Kisgyerekkorom óta szívesen kerékpározok. Részemről ez egyfajta egészségmegőrzés, példamutatás és kikapcsolódás is. Nagyon fontosnak tartom a megfelelő védőfelszerelést, ami akár életet is menthet. A családommal is szívesen tekerünk, a legkisebbeknek ilyenkor beszélek a biztonságos közlekedés szabályairól. Számomra ez egy praktikus, hasznos és környezetkímélő közlekedési eszköz. Ha kétkerékre pattanunk, mentesíthetjük a forgalmasabb útszakaszokat a dugóktól. Én például a motoromat váltottam le kerékpárra. Szakemberként úgy gondolom, a félegyházi kerékpárosok szerencsések, mert viszonylag sok helyen vannak kerékpárutak a városban és a külterületeken. Természetesen, még így is lehetne bővíteni a számukat. Például a Bercsényi utcát kifejezetten veszélyesnek tartom, azonban a Kossuth utcáról lehetőségünk van a keresztutcák eléréséhez.




Bajzák Andrea (51)
– Kisgyermekkorom óta kerékpározom, apukám versenyzett is. Rendszeresen jártunk a családdal biciklizni. Szinte csak ezzel a közlekedési eszközzel járok mindenhová, a város kiépített útjait is igénybe szoktam venni. Nagyon örülök a Csanyi úti kerékpárút-fejlesztésnek, azonban továbbiak is szükségesek lesznek, hiszen egyre többen pattannak nyeregbe és használják munkába járásra és kikapcsolódásra ezt a közlekedési eszközt. Az autómentes napokat és kerékpáros táborokat szervezve azt látom, nem lehet elég korán elkezdeni a tudatos és biztonságos közlekedésre való felkészítést. Ezeken a rendezvényeken kiváló csapattal dolgozom, akik mérhetetlen profizmussal járulnak hozzá a sikerünkhöz. Úgy gondolom, Kiskunfélegyháza szerencsés helyzetben van, hiszen egyszerűen megközelíthetők a külterületi részek is.  




Nagy Dávid (37)
– Terepen és aszfaltos utakon is szoktam kerékpárral túrázni. Az igazi élvezetet a 20-200 km-es tekerésekben találtam meg. Legszívesebben magányosan teljesítem a távokat, így tökéletesen ki tudok kapcsolódni. A városi kerékpározást nagyon célszerű dolog, például a budapesti találkozóimra is viszem a biciklimet, ha az időjárás megengedi. A vonaton kényelmesen eltudom helyezni, így nem kell a tömegközlekedés nehézségeivel számolnom, illetve a testemet is edzem. Napszaktól függetlenül, akár éjszaka is nekivágok egy-egy túrának, ha épp arra hajt a belső késztetés. Közben szeretek megállni, fényképezni, hallgatni a csendet. Néha szervezett teljesítménytúrákra is jelentkezem. A félegyházi kerékpározás lehetőségeit nézve sok hiányosságot tapasztalok mind a szabályozottságban, mind pedig a többi közlekedő felelős viselkedésében. Remélem, a közeljövőben a közlekedési morál és a szabályok következetesebb betartatásában is előre fogunk lépni. Összegezve kijelenthetem, a természetben való csavargást semmi sem pótolhatja. Dombok közt nőttem fel, de rájöttem, az Alföld is szép a maga módján, ha eleget járja az ember.




Lajos Norbert (44)
– A helyi kerékpáros közlekedés kifejezetten sok embert érint. A KRESZ szabályok betartása fontos szerepet játszik abban, hogy kevesebb baleset legyen. Úgy látom, a kerékpárúttal kapcsolatos kereszteződések, elágazások nagyon veszélyesek. Én is rendszeresen közlekedek kerékpárral, vagy autóval, de tapasztalataim szerint az emberek kapkodnak, nem ismerik, vagy nem tartják be a KRESZ szabályait. Figyelmetlenek egymással a közlekedésben résztvevők. Egyre korábban sötétedik, nagy jelentősége van a láthatóságnak, illetve kiemelt figyelmet kellene fordítani a biztonsági kiegészítőkre, mint a láthatósági mellény, vagy a sisak. Ezek nélkül akár veszélybe is kerülhet az életünk.

V. B.
              

Kövessen minket a Facebookon is!