Helyi hírek 2023. október 19. 06:00

30 fok ilyenkor, nálunk? Nem elképzelhetetlen…

30 fok ilyenkor, nálunk? Nem elképzelhetetlen…
A nyugat-európai markáns ciklon előoldalán déli, délnyugati áramlással, gyakorlatilag rendkívüli intenzitással dől be az afrikai eredetű meleg légtömeg Közép-Európa térségébe, amely még a Germán–lengyel-alföld déli részét is eléri.

Ezzel szemben az Európa északi, északkeleti országait elárasztó hideg, sarkvidéki levegő hatása kérészéletűnek ígérkezik – a múlt hétvégi számításokkal ellentétben nemhogy egyáltalán nem lesz hatással Közép-Európa időjárására, hanem a hét legvégére a szárazföld peremterületeire szorul vissza.

A szubtrópusi léghullámok erőteljes beáramlása csütörtökön megkezdődik, pénteken pedig tetőzik a meleg: ekkor az országban gyakorlatilag biztosan megdől a napi országos maximum-hőmérsékleti rekord (amely október 20-án a 2019-ben Adonyban mért 26,9 °C), másrészt számottevő az esély arra, hogy a csúcsérték (október második felében példa nélküli módon) elérje, meghaladja a 30 fokot.

A markáns ciklon hidegfrontja szombaton vonul át fölöttünk (az eső, zápor mellett zivatarokra is kedvezőek a feltételek), amely több fokkal visszaveti a hőmérsékletet, de még így is az ilyenkor szokásosnál jóval melegebb maradhat az idő
írta közösségi oldalán az Országos Meteorológiai Szolgálat.
             

Kövessen minket a Facebookon is!