Helyi hírek 2023. október 19. 18:00

Budai alkotók kiállítása nyílt a magyar festészet napja alkalmából

Képgaléria
Budai alkotók kiállítása nyílt a magyar festészet napja alkalmából
A Budai Képzőművész Egyesület (BUKET) bemutatkozó tárlata nyílt meg a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban, október 18-án. A magyar festészet napja alkalmából rendezett kiállításon 23 alkotó műveit tekinthetik meg az érdeklődők.

A magyar festészet napja, mint művészeti mozgalom civil kezdeményezésként 2002-ben jött létre azzal a céllal, hogy összehozza a képzőművészeti szakmát, és egyben felhívja a magyar társadalom figyelmét az alkotóművészek munkájára, a kortárs festészet és a művészet fontosságára. Mára országos, sőt, nemzetközi jelentőségűvé nőtte ki magát. Napjának október 18-át tűzték ki, e napon ünnepeljük Szent Lukács napját, aki évszázadok óta a festők védőszentje. Ez a nap 2002 óta a fény, a színek, a formák, a ritmusok és az élő festészet ünnepe.

– Kiskunfélegyházán évek óta csatlakozunk ehhez az országos szintű programhoz. Október 17-én már megkezdődtek a helyi események, hiszen a Móra Ferenc Művelődési Központban nyílt kiállítás. A rendezvénysorozat középpontjában október 18-a áll, tehát nem véletlen, hogy a mai napon nyitjuk meg új tárlatunkat – fogalmazott Abonyi Szilvia könyvtárigazgató. Hozzátette azt is, hogy az eseménysorozathoz kapcsolódik majd a pénteken nyíló kiállítás a Holló László Képzőművész Kör galériájában.

A tárlat megnyitóján Tarcsányi Ottilia, a BUKET elnöke mondott köszöntőt.
– Nagy öröm számunkra, hogy sokfelé eljutunk az országba, sőt, az országhatáron túl is. Pláne, hogy a festészet napján a mi munkáinkat is láthatják az érdeklődők. Nagy öröm, hogy meghívtak minket és köszönet az intézménynek, a város vezetésének és a Holló László Képzőművész Körnek – mondta.
Köszöntőjéből azt is megtudtuk, hogy a BUKET 11 fővel alakult húsz évvel ezelőtt, ma már 34 fős az egyesület. – Többfélék vagyunk, a sokszínűség jegyében alkotunk. Mindenkinek megvan a maga iránya és szemlélete, ahogy látja a világot, a dolgokat, és ezt a látásmódot jeleníti meg a képeken. Alkotótáborokat szervezünk, kirándulunk, festőversenyt, kerítéstárlatot rendezünk – tette hozzá.

– Ez a megnyitó nemcsak természetében különleges, mert egy fővárosi egyesület, a Budai Képzőművész Egyesület alkotói hozták el munkáikat, hanem mert a festészet napját is együtt ünnepelhetjük, ami mostanra az ország legnagyobb festészeti eseménye – emelte ki a kiállítást megnyitó Rácz Lászlóné nyugalmazott rajztanár, a Holló László Képzőművész Kör tagja.

Hangsúlyozta, hogy a magyar festészet napja mára már elismert programsorozattá vált. A találkozás ünnepe és jó alkalom arra, hogy az alkotó találkozzon az alkalmi nézővel. Arra is taníthat, hogy nyitottan éljünk és fogadjuk be azokat a festészeti jelenségeket is, amik a nyitottság, az alkotói szabadság megnyilvánulásai. – A festő a látványból mondanivalót, üzenetet hoz létre szépséggel, harmóniával, kérdőjelekkel, felkiáltójelekkel ruházza fel alkotását. Szemléletet alakít, a látvány mögött lévő érzéseket, mozgatókat, történéseket, gondolatokat akarja felfedezni. A néző is ugyanezt teszi, aki a festmény előtt áll. A festészet az ember legősibb öröksége, jótékony hatásai, hogy érzékenyebbé, befogadóbbá tesz a külvilág ingereire, szépségeire, segít kifejezni legbelső gondolatainkat, érzéseinket – fogalmazott.

A BUKET kapcsán arról is beszélt, hogy az egyesület nemcsak helyben, de országosan is ismert és elismert képzőművészeti közösség. Tagjai a napi munka és egyéb tevékenységük mellett szabadidejük egy részét alkotással töltik, szeretnének a művészet rögös útjain előrehaladni miközben alkotókedvük, művészetszeretetük töretlen marad. Összeköti őket az évek során kialakult barátság, a látványkultúra fejlesztése, a tanulni, fejlődni akarás és az önkifejezés vágya. Alkotói világukra jellemző a reális látásmód és a természetszeretet, illetve az elvont képszerkesztés. A képzőművészet ágai közül a festészet, a grafika, az iparművészet is jelen van. Hivatásos és amatőr alkotók közössége, a tagok sokfélék, korban, ráfordítható időben, képzettségben, de közös bennük, hogy szeretik az alkotómunkát, a művészeteket. Rendszeresen szerepelnek helyi, országos és külföldi kiállításokon egyéni és csoportos formában is. Az elmúlt 20 évben több mint 80 kiállítást szerveztek.

– Ezen a kiállításon az alkotók mindenkinek örömet, felüdülést és kikapcsolódást szereznek. A szemet gyönyörködtetni és elvarázsolni napjainkban már nehéz feladat, hiszen sok inger ér bennünket a hétköznapokban. Viszont ezek az alkotások olyan világot tárnak elénk, amelyek lekötik a nézők figyelmét. Mind a téma mind a technika terén változatos képanyag tárul az érdeklődő szeme elé. Amit leszűrhetünk az itt kiállított képek nézegetése közben, az, hogy érzékenyebbé és befogadóbbá tesz minket a külvilág látványaira, szépségeire. Nem kell híres művészi galériákba menni, hogy művészettel találkozhassunk. Itt Félegyházán is vannak galériák, most is itt vagyunk egyben és a Budai Képzőművész Egyesület alkotóinak művészetét csodálhatjuk. Gratulálok az itt kiállító egyesületi tagoknak, sok sikert, örömet, kitartást kívánok munkájuknak – zárta köszöntőjét.

Kiállító alkotók: Bartáné Gál Enikő, Benkőné Kovács Márta, Bleicher László, Deák Veres Mari, dr. Gondi Magdolna, Enz Ilona, Gaál Magdolna, Gelencsér Gézáné, Grátzerné Bogdán Andrea, Hajkó Zsuzsa, Herendi Gyula, László Lilla, Máhr Attila, Kaposváriné Mihályi Mária, Mógor Ildikó, Molnár Klára, Paál Ernő Béla, Papp Cecília, Pintér Anna, Rehorovics Anita, Szankovits Örs, Tarcsányi Ottilia és Tass Szilvia.

A megnyitón zenei produkcióval közreműködött Fekete Zoltán és családja.

G. E.

Fotó: Fantoly Márton  
         

Kövessen minket a Facebookon is!