Helyi hírek 2023. október 20. 17:20

1956-ra emlékezett a város

Képgaléria
1956-ra emlékezett a város
Emlékműsorral és koszorúzással tisztelegtek városunk polgárai 1956. október 23-a és az azt követő napok eseményeiről. Az ünnepséget október 20-án, a Kiskunfélegyházi Szent Benedek PG Két Tanítási Nyelvű Technikum és Kollégium tornatermében rendezték meg, ahol Rokolya Csaba, az intézmény igazgatója mondott beszédet.

Ezt követően az iskola 9/c osztályos diákjai színvonalas műsorral mutatták be a 67 évvel ezelőtti történéseket, majd az 1956-os emlékműnél, a Hősök Parkjában koszorúkkal rótták le tiszteletüket városunk vezetői, a tanintézmények, civil szervezetek és pártok képviselői. A megemlékezés zárásaként a Kiskunfélegyházi Polgármesteri Hivatal aulájában található Czakó József-emléktáblánál is koszorúztak.

– Az 1956-os forradalom egy, a szovjet elnyomásba belefáradt erős nemzet demokrácia iránti vágyából nőtt ki. Fiatal nők és férfiak, diákok, tömegek követelték, hogy vonják vissza a szovjet csapatokat, hogy demokratizálják a rendszert és a kormány legyen sokkal függetlenebb a szovjet befolyás alól. Ezek az erőfeszítések az október 23-i tüntetésben csúcsosodtak ki, amit a kommunista párt fenyegetésként élt meg, és ezért azt erőszakkal leverte. Több ezer ember halt meg, ezreket börtönöztek be és mintegy 200 ezer magyar menekült el hazánkból. A forradalom hosszú évtizedeken át olyan pontja volt a magyar történelemnek, amelyről nem lehetett méltó módon megemlékezni. Az emberek által hozott áldozatok azonban az évtizedek elteltével is világosan jelezték a magyarok hazaszeretetét, a demokratikus berendezkedés és a szabadság iránti vágyukat és azt, hogy elkötelezték magukat egy szabad és jobb jövő iránt mind maguk, mind a gyermekeik számára. Ma, ebben a szebb jövőben, szabadon emlékezhetünk vissza az akkori eseményekre, a forradalom résztvevőire, hőseire – a zárta gondolatait Rokolya Csaba.

V. B.

Fotó: Fantoly Márton
            

Kövessen minket a Facebookon is!