Helyi hírek 2023. október 26. 06:00

Megtartották az októberi bizottsági üléseket

Képgaléria
Megtartották az októberi bizottsági üléseket
Megtartották a városüzemeltetési és környezetvédelmi, a művelődési és szociális, a jogi és a gazdasági bizottságok üléseit október 24-én és 25-én a városháza tárgyalójában, hogy előkészítsék és megvitassák az október 26-ai képviselő-testületi ülés napirendi pontjait.

– A városüzemeltetési és környezetvédelmi bizottság az egyebekkel együtt négy napirendi pontot tárgyalt. Döntés született arról, hogy az emléktáblák és a díszsírhelyek elhelyezésének hatásköre átkerüljön a képviselő-testülettől a polgármesterhez. Ennek indoklása: az események gyors üteme miatt gyakran csak utólag tudtunk dönteni az emléktáblák és díszsírhelyek elhelyezéséről. Ezen kívül törvény és rendelet módosítását is javasoltuk a temetőkkel kapcsolatban: a növények ültetésének korlátozásáról, az építési engedély nélkül végezhető tevékenységek szabályozásáról, valamint a temetőbe való gépjárműbelépés szabályairól. Ezen felül szó esett arról, hogy a Félegyházi Városfenntartó Nonprofit Kft.-nek gépjárműfejlesztésére van szüksége a feladatellátáshoz. Javasoltuk, hogy az elavult gépjárművek cseréje legfeljebb 50 millió forint értékben megtörténhessen, valamint megszavaztuk a Kft. részére a polgármesteri hivatal által visszavett Suzuki Vitara típusú gépjármű használatba adását, amit közfeladatok ellátására fognak üzemeltetni – foglalta össze az elhangzottakat Bense Zoltán bizottsági elnök.

– A művelődési és szociális ügyekkel foglalkozó bizottság támogatási kérelmekről és az egészségügyet érintő kérdésekben döntött: november 1-jétől szülési szabadság miatt szünetelni fog a városban a fogászati ügyeleti ellátás. Jelenleg helyettesítő fiatal fogorvosok is ellátják a feladatot, azonban nem várható el senkitől, hogy tartós helyettesítést tartsanak fenn. Ezért kérjük a lakosság türelmét ebben az ügyben. Legfeljebb egy évig, de terveink szerint csupán fél évig fog szünetelni az ellátás. Szeretném kiemelni, hogy a fogászati ügyelet biztosítása nem a kötelező feladata az önkormányzatnak. Az elkövetkezendő időszakban, ha valakinek panasza van, Kecskemétre is át lehet menni – mondta el dr. Ónodi Izabella, a bizottság elnöke.

– A felterjesztett hét napirendi pontból a legfontosabbakat emelném ki: döntés született a köztemetőkről és a temetkezés rendjéről, valamint a kegyeleti közszolgáltatás rendjének módosításáról. Ennek értelmében egy igazán liberális határozat jött létre, miszerint a temetőben építési engedély nélkül lehet majd sírboltot, urnasírboltot építeni nettó 50 négyzetméter alapterületig, vagy három méter magasságig. Ezeknek magasságát azonban korlátozhatja a helyi építési szabályzat, amely maximalizálja a sírdomb magasságát. Ezen kívül különböző növényzeteket lehet majd elhelyezni a sírok körül. Eddig ez is korlátozva volt. Ezen felül az önkormányzat szabályozta azt is, hogy ki hajthat be gépjárművel a temetőbe. A súlyosan mozgáskorlátozottak ez alól kivételt képeztek. Mostantól viszont azok előtt is megnyílik a lehetőség, akik koruk, vagy egészségügyi állapotuk miatt nehezebben élhettek kegyeleti jogukkal – tudtuk meg dr. Réczi Lászlótól, a jogi bizottság elnökétől.

– Az egyik legfontosabb napirendi pontunk az önkormányzati épületek energetikai korszerűsítéséről szóló pályázatról szólt, aminek értelmében napelemeket fogunk elhelyezni további épületeken: a fűtőmű, Kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Városi Könyvtár, a Központi Konyha, az Egészségközpont, a fogorvosi rendelő épületén és az Alsótemető ravatalozóján. Ezen felül támogatási kérelmek és lejárt bérbeadási szerződések tárgyában döntöttünk – emelte ki Gyenes Attila, a gazdasági bizottság elnöke.

V. B.
                   

Kövessen minket a Facebookon is!