Helyi hírek 2023. október 25. 14:00

Beszélgetés a haragról

Képgaléria
Beszélgetés a haragról
Dr. Sinkó Melinda A haragon át a megbocsátásig című legújabb könyvének bemutatóját október 24-én, a Kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Városi Könyvtárban tartották. Az eseményen dr. Máttyássy Adrienn osztályvezető főorvos, pszichiáter és addiktológus szakorvos beszélgetett az írónővel, amiben érdekes nézőpontokat tárt a hallgatóság elé az emberi gondolkodás mélységeiről és a gyógyulás útjairól.

Dr. Sinkó Melinda az egyetemi évei alatt kezdett komolyabban foglalkozni az írással, azonban akkor még csak a fióknak készültek a művei. Később elvégzett egy írói tanfolyamot, ahol a tehetségéhez szakmai tudás is társult. Az elmúlt években könnyebb hangvételű könyvek születtek tollából, de A haragon át a megbocsátásig című művében szakmai nézőpontjait is megismerhetjük, amiben az írónő érdekes úton vezeti az olvasót a harag mélyebb rétegeibe, megmutatva annak kapcsolatát más érzelmekkel és a gyerekkori tapasztalatokkal.

A könyvbemutatón dr. Máttyássy Adrienn először arra volt kíváncsi, hogyan született meg a haraggal és annak feldolgozásával kapcsolatos írás. Melinda elmondta: amikor ezt írta, magának is meg kellett küzdenie ezzel a nehéz érzésével és tulajdonképpen egy öngyógyító folyamat eredménye lett a könyv. A beszélgetés során a két szakember abban egyetértett, hogy a haragot még mindig nagyon sokan összekeverik az agresszióval, ami téves nézet. Ugyanakkor az is káros lehet, ha elnyomjuk magunkban az indulatot, mert –ahogyan fogalmaztak – ez az elfojtás akár egy tényleges betegségben is testet ölthet. Azt tanácsolták a hallgatóságnak, igyekezzenek úgy kifejezni érzelmeiket, hogy ne bántsanak meg vele senkit, de könnyítsenek a lelkükön.

A harag egy úgynevezett piros lámpa, ami jelez, ha valami feldolgozatlan érzelem jelenik meg bennünk. A haragot tanult, gyerekkori minták alapján kezeljük, de ezeken tudatossággal lehet finomítani. A megbocsátás leghatékonyabb eszközére mi magunknak kell rájönni, de a bosszúnak ebben nem lehet helye – hívták fel a figyelmet. Leggyakrabban a bocsánatkéréssel kompenzálhatunk, de azzal is tisztában kell lennünk, ezt nem kötelező elfogadni, hiszen nem várható el senkitől, hogy gombnyomásra elfelejtse sérelmét, ugyanakkor az érzelmek kinyilvánítása, pontos megfogalmazása már közelebb vihet a megoldáshoz.  

V. B.

Fotó: Fantoly Márton 
          

Kövessen minket a Facebookon is!