Helyi hírek 2023. október 26. 07:00

Kezdetben vala a tánc

Képgaléria
Kezdetben vala a tánc
2019-ben indult útjára a Lázár Ervin Program, amelynek küldetése, hogy minden 1-8. évfolyamon tanuló diák évente legalább egy alkalommal részt vehessen valamilyen színházi, tánc-, báb- vagy cirkuszi előadáson, hangversenyen, eljuthasson egy múzeumba vagy múzeumpedagógiai foglalkozásra, meglátogathasson egy nemzeti parkot, egy őshonos állatokat bemutató gazdaságot vagy egy nemzeti emlékhelyet.

A program célja, hogy a művészet – szociális helyzettől és területi elhelyezkedéstől függetlenül – minden köznevelésben tanuló diák számára egyenlő feltételek mellett hozzáférhető legyen. Fontos, hogy csökkentsék a kulturális esélyegyenlőtlenséget, a szociális, gazdasági és területi különbségeket a gyermekek művészethez jutásával kapcsolatban. Elősegítsék a diákok életkori sajátosságaiknak megfelelő, tanulmányikhoz kapcsolódó, az oktatási-nevelési célokkal összhangban lévő művészeti élményben részesedését, erősítsék a fiatal generációk nemzeti identitástudatát.

A 6-7. évfolyamosoknak a Budapesti Filmharmóniai Társaság tartott színvonalas előadást a tánc jelentőségéről a Kiskunfélegyházi Batthyány Lajos Általános Iskola Kodály-termében.

Miért meghatározó az ember életében a ritmus, és hol van a kapcsolat Vivaldi, Erkel, Csajkovszkij és egy maori törzsi tánc, a “haka” között?  A társaság az Operaház zenészeivel, a gyerekek megszólításában gyakorlott előadókkal, és számos interaktív játékkal mutatták be a fiataloknak a ritmus, szó szerint az első szívverésünktől fogva bennünk dobogó őserejét.

Bemutatták a tánc útját a törzsi szertartásoktól az operaházi balett produkciókig, közben számos videóbejátszással és zenészek segítségével élőben bemutatott zeneművel idézték meg a történelmi korokat a barokktól napjainkig.

A tánc szerepe a párválasztásban a kezdetektől meghatározó, ezért tudatosítják a fiatalokban a testtartás, a testbeszéd, és az udvarias közeledés fontosságát, amely a hétköznapokban is kiemelt jelentőséggel bír. Számos közös ritmusjátékkal, helyzetgyakorlattal színesítik programjukat, de a művészek előadnak „tánczenét” is a barokktól napjainkig a balett érintésével.

Forrás: Budapesti Filmharmóniai Társaság, batthyanysuli.hu
                           

Kövessen minket a Facebookon is!