Kultúra 2014. február 11. 10:55

Nem csak szépek, önállóak és magabiztosak is a mazsorett lányok

Képgaléria
Nem csak szépek, önállóak és magabiztosak is a mazsorett lányok
Kinek ne dobbanna meg a szíve, amikor a gyönyörű félegyházi lányok díszes ruhájukban, bottal, pomponnal, vagy zászlóval a kezükben ütemesen lépkednek a zene ritmusára! A Kiskunfélegyházi Mazsorett Együttes az elmúlt 22 évben rengeteg jókedvvel, élménnyel örvendeztette meg közönségét, és számos díjjal, elismeréssel öregbítette városa jóhírét. Az együttest megálmodó, létrehozó és éltető pedagógussal, Jankovszki Zoltánné Andreával múltidézéssel kezdjük a több mint két évtized felelevenítését.

– Korábban tornász lányokkal foglalkoztam a Dózsa iskolában. A férjem és a sógorom voltak az ifjúsági zenekar vezetői, és a nyári zenetáborba mindig elvittem én is a tornász csapatot. Ott merült fel először, hogy a talajtorna és gerenda mellett valamilyen koreográfiát kitalálhatnánk az ő zenéjükre is. Így született meg a mazsorett együttes létrehozásának gondolata, és 1992. február 29-én 50 fővel elindult az első edzés. Egyetlen korosztállyal kezdtünk, szombat délelőttönként voltak az edzések. Emlékszem, volt olyan kislány, aki biciklivel járt át Kunszállásról. A kezdeti lelkesedés után a csoport év végére megfeleződött. Így két tucatnyi lányt vittem nyáron táborozni, akikkel kész menetkoreográfiával és színpadi show műsorral jöttünk haza.

– A siker azóta is töretlen. A rengeteg elnyert díj, elismerés között vannak-e különösen kedvesek?

–  Sok fontos megmérettetésben volt részünk országhatárokon innen és túl, munkánkat számos első díjjal, fesztiváldíjjal, nagydíjjal ismerték el. A félegyháziak közül elsőként kaptuk meg a Junior Prima Díjat, 2003-ban Kiskunfélegyházáért kitüntetésben, tavaly pedig a Magyar Fúvószenei és Mazsorett Szövetség Nívódíja elismerésben részesült a Kiskunfélegyházi Mazsorett Együttes. Engem pedig egy évvel korábban oktatói nívódíjra tartott méltónak a szövetség.  

– Milyen feltételek között folyik ma a munka?

– A 80-100 tagú együttesben a város szinte minden iskolájából vannak gyerekek. A működtetést az egyesület biztosítja. Öt korcsoportban folyik a munka, legnagyobb lányaink – zömében egyetemisták – alkotják a Kiskunfélegyházi Mazsorett Együttest, őket követik korban és tapasztalatban az „utánpótlás” Csillagfények. Minden csoport hetente kétszer próbál, és rendszeresen fellép. A következő hónapokban például Debrecenben, Egerben és Budapesten is fellépünk, májusban pedig mi rendezünk országos mazsorett fesztivált, a Városalapítók Napja keretében.

– Milyen programra készülhetnek a félegyháziak?

– Május 24-én, szombaton, egy napra ismét „mazsorett utcává” válik a Korona utca. Az ország különböző városaiból 18-20 csapat érkezik az idei, immár 16-dik Félegyházi Országos Mazsorett Fesztiválra, ami egyben térségi fúvóstalálkozó is. A rendezvény egyik fő látványossága ezúttal is a Kossuth utcai felvonulás lesz.  

– 22 év után már megmutatkozik az is, hogy mit „visznek magukkal” a felnőtt korba az egykori mazsorettek.

– Máig visszajárnak hozzám a lányok, és vannak már „mazsorett unokáim” is. Példájukból és a mostani egyetemista csoportból kiindulva azt látom, hogy a szereplések, rendezvények, utazások, próbák és közösségi élmények hatására olyan kiállásra, magabiztosságra és önállóságra tesznek szert, amit minden közösségben előnyükre tudnak fordítani. Többek között ez a meggyőződés ad erőt ahhoz nekem is, hogy folytassam a munkát.

 

Kövessen minket a Facebookon is!