Helyi hírek 2023. október 30. 10:00

Vajdasági magyarok ismerkedtek a helyi Móra-emlékekkel

Képgaléria
Vajdasági magyarok ismerkedtek a helyi Móra-emlékekkel
Húszfős delegáció érkezett városunkba október 28-án a vajdasági Keviből, hogy megismerjék a helyi Móra-emlékeket.

– A kiskunfélegyházi Móra Ferenc Közművelődési Egyesületnek (MFKE) és a kevi Móra István Művelődési Egyesületnek 2016 óta aláírt partneri megállapodása van. Az együttműködés célja egymás munkájának megismerése, támogatása, a névadók kultuszának együttműködő erősítése és az ismeretek bővítése – tudtuk meg Kállainé Vereb Máriától, a Móra Ferenc Közművelődési Egyesület elnökétől.

Az együttműködésnek köszönhetően legutóbb 2022. május 28-án járt a félegyházi egyesület küldöttsége Keviben, ahol részt vettek a Móra István Művelődési Egyesület kiállításmegnyitóján. A dió másik „félhaja” című tárlatot Móra István és a Móra-család emlékére rendezték. A kiállításon megnyitó beszédet mondott Kapus Béláné, az MFKE korábbi elnöke, akinek a meghívására jelen volt Móra Péter, Móra István Vajdaságban született fiának, Józsefnek a dédunokája, és az ükunoka, Móra Réka is. 2022. február 8-án a kevi Móra István Művelődési Egyesület elnöke, Perpauer Attila járt Félegyházán, és elhelyezte koszorúját a Móra téri Móra-szobornál.

Most, október 28-án, szombaton ismét Kiskunfélegyházán találkoztak a szervezetek képviselői. A Keviből, Perpauer Attila, a Móra István Művelődési Egyesület elnöke vezetésével 20 fős delegáció érkezett városunkba. A tornyosi Tömörkény István Általános Iskola 12 diákját és pedagógusait Kapus Béláné és Kállainé Vereb Mária fogadták. A nap során ellátogattak a Kiskun Múzeumba, ahol részletesen is megismerték a múzeum történetét és megtekintették a kiállításokat. Ezt követően a Móra-házban Mészáros Márta kalauzolta a csoportot, majd az Alsótemetőben, Móra Márton sírjánál Kapus Béláné emlékezett. A nap zárásaként Móra István emléktáblájánál a Mártírok útjában Kállainé Vereb Mária idézte Móra Istvánt.

G. E.

Fotó: Fantoly Márton
          

Kövessen minket a Facebookon is!