Helyi hírek 2023. november 1. 08:00

Körkérdés – Mit szól a rendkívüli őszhöz?

Körkérdés – Mit szól a rendkívüli őszhöz?
Szokatlan őszi időjárás köszöntött ránk idén: a szeptember és az október is rekordokat megdöntő napi átlaghőmérsékletet hozott. A csapadékban, viharokban és pusztító szelekben világszerte megnyilvánuló szélsőségek több helyen próbára teszik az emberek és a honos növények alkalmazkodóképességét is. Körkérdésünkben ezúttal az időjárás látható, érzékelhető változásaihoz való viszonyukról kérdeztük a félegyháziakat.

Tarjányi Ágoston (68)
– Mezőgazdasági szakemberként fenntartással kezelem az időjárásban tapasztalható állapotokat. Mivel nem voltak mínuszok, a növények vegetációja kedvezőtlen ütemben haladt. Az elmúlt években az almafák levelei később hullottak le, ami hatással volt a következő év rügyfakadására. Már most túlfejlettek a rügyek, ami korai virágzást eredményez a későbbiekben, a téli fagyok pedig tönkre tehetik azokat. Így felborul a biológiai egyensúly. Én nem örülök ennek az elhúzódó ősznek. A szív és érrendszeri betegségben küzdőket érzékenyen érinti a légnyomásváltozás. Az állatok szaporodásbiológiájára is rányomja a bélyegét. A mérsékelt égövre rossz hatással van, eltűnt a négy évszak.




Dr. Sinkó Melinda (46)
– Rosszul érinti az emberi szervezetet az időjárás kiszámíthatatlansága. Voltak olyan napok, amikor nappal 20 Celsius fok volt, míg éjjel csak nulla. Ez megterheli a testünket. A légnyomáskülönbség vérnyomás- és vércukor-ingadozást okoz, szédülést, hangulatváltozást tapasztalhatunk. A napsütés viszont javítja a hangulatot és csökkenti a depressziós tüneteket, ami az étkezési zavarokra is jótékony hatást gyakorolhat. Közvetlenül nem tudjuk befolyásolni az időjárást, azonban a környezeti szennyezésre hathatunk. A kellemes nappali hőmérsékletben a családdal mi is többet voltunk a szabadban, kihasználtuk az időt kerékpározásra, kerti munkálatokra.




Dózsa Tamás Károly (38)
– A megszokottnál melegebb idő a mezőgazdaság szempontjából kedvezőtlen. Nagy szükség lenne a csapadékra a vetésekhez, valamint a hőmérsékletcsökkenésre, hogy a természet megnyugodjon, a kártevők nagy része megritkuljon.




Udvardi István (48)
– A klímaváltozás miatt az utóbbi időben 3-4 éves kilengéssel egyre jobban fokozódik a szélsőséges időjárás, sorra dőlnek meg a rekordhőmérsékletek. A madarak kiváló indikátorok, képesek akár egyik napról a másikra új fészkelő vagy telelő területet találni. Emiatt hazánkban is egyre több ritkán vagy még eddig elő nem forduló madárfaj figyelhető meg. Idén mintegy 200 ezer daru érkezett Hortobágyra és innen vonulnak tovább például a Szegedi Fehér-tóra, ilyenkor egy őszi darules csodás kikapcsolódás lehet az egész család számára.

V. B.
          

Kövessen minket a Facebookon is!