Helyi hírek 2023. október 31. 18:00

Levél az év 11. hónapjához

Levél az év 11. hónapjához
Kedves november! Tudom, még van néhány óra a te munkába állásod 30 napjának kezdetéhez. Addig ugye itt van a Halloween, ami kelta amúgy és angolszász, de persze begyűrűzött hozzánk is a boszik, szellemek, műanyag csontvázak, kísértetek, cukorkák kérincsélése és jelmezes bulik formájában. Mire vége lesz, az már egy kicsit a te felelősséged is.

A töklámpásokról annyit, hogy tipikusan magyar szólás a "Fénylik, mint Salamon töke", s bár kicsit kétértelműnek tűnik, de aki rosszra gondol, magára vessen. Ez bizony a régmúltra nyúlik vissza, az Árpád-királyokig, amikor szegény és bölcs Salamont László irigységből talán, de nem engedte uralkodni. Sőt, börtönbe vetette, és még éjjel is őriztette, töklámpásba rakott meggyújtott faggyúval világítva. Azóta ismerik a jó magyarok, és lankadatlanul faragják ilyentájt. A tanyavilágban remek alkalom volt, hogy összejöjjenek beszélgetni, énekelni. Az ijesztgetésnek is volt egy kis szerepe, a legények karjaiban menedékre leltek a menyecskék. Hja, szép idők!

A statisztika szerint nem szeretnek az emberek, a többség. Komisz ez a statisztika. Én annak idején, amikor a legkedvesebb hónapunkról kellett írni, juszt is téged választottalak.

Szent András, skorpió hava vagy, őszutó, enyészet, lehulló, összetöpörödött levelek, köd és hideg. Mindszentek, halottak napja, őszirózsa és krizantém, történelmileg sárba tiport zászlókra emlékezés. Téli időszámítás, országos eső, korán sötétedik, későn virrad, de lesz az égen meteor, téli csillagkép, alkonyi sarló, vigaszképpen.

Ne keseredj el, sok szép és érdekes eseményt, ünnepet is tartogatsz. A magyar tudományra, operára, a békére és fejlődésre, a kedvességre, irodalmi szervezetekre, a bebörtönzött írókra is figyelmeztetnek napjaid.

2004-től egy jópofa mozgalom is téged választott időpontnak, s ez a "Növessz bajuszt, hogy megments egy manust!" szlogent tűzte zászlajára. Lényege, hogy a férfiak bajusznövesztéssel hívják fel társaik figyelmét, hogy milyen fontos az egészség megőrzése és a káros szokások elhagyása.

Dohányzásmentes napon se cigi, se pipa, se szivar.

Hazánkban 1957. november 27-e óta tüntetik ki a véradókat, akik minden elismerést megérdemelnek önzetlenségükért. S mikor lenne a magyar labdarúgás napja, ha nem a te 27. napodon, a soha el nem felejthető londoni 6:3 felidézésével.

Utolsó novemberi pénteken a "Ne vásárolj semmit!" nap, talán azért, mert akkor már amúgy is kuncog a krajcár a zsebekben.



Szép volt az október, néha úgy éreztük, visszalopakodott a nyár, bár volt azért egy-két cserépdobálós, fakicsavarásos szélvihar is, de nem lesz könnyű helyzeted, hogy szívesen emlegessünk.

Várunk persze, az időjósló Katalin- és a pendelyét megrázó Erzsébet-napodat, meg a többit. Várjuk a hétköznapjaidat és a hétvégéket, bízunk abban, hogy valami jó sül ki ezekből a hetekből. S hipp-hopp, már itt is lesz a harmadik "ember" hónap, az év vége, s újra reménykedhetünk. Valami szépben, kis fényben, mert anélkül nagyon nehéz a tél.

A tél is, meg ez az egész, amit úgy hívunk, hogy élet.

Salánki Anikó
                

Kövessen minket a Facebookon is!