Helyi hírek 2023. november 7. 12:00

Sikeres iskola-előkészítő foglalkozás a Batthyányban

Sikeres iskola-előkészítő foglalkozás a Batthyányban
A második iskola-előkészítő foglalkozásokat október 24-én és 25-én rendezték meg a Batthyány Lajos Általános iskolában, két csoportban, összesen 37 nagycsoportos óvodás részvételével. Az iskola most is lehetőséget nyújtott szülői részvételre a gyermekek érzelmi stabilitása érdekében, de ezzel a lehetőséggel már csak pár szülő élt. Ez abból is adódott, hogy a gyerekek könnyen alkalmazkodtak az új helyzethez, biztonságban érezték magukat. A foglalkozásokat Solymosiné Antalicz Tünde tanító, szakvizsgázott fejlesztőpedagógus és Bense Andrea tanító, gyógytestnevelő tartotta.

Solymosiné Antalicz Tünde (általános fejlesztő gyakorlatok)
A foglalkozás középpontjába a több érzékszerv bevonását igénylő feladatok elvégzését, vagyis a tevékenykedtetést és a megtapasztalást helyeztem. A tanulási kedv és motiváció felkeltése érdekében sokféle színes eszközt alkalmaztam.



A forma megkülönböztető feladatban óriás méretű formákat: háromszöget, négyzetet és téglalapot jártak körbe a gyerekek, ahol megismertettem velük a formák tulajdonságait. A megtapasztalás után önállóan kellett a különböző méretű és formájú formákat szétválogatniuk. Ebben a feladatban mindenki kiválóan teljesített.

A pompomos feladatban a kártyákon lévő vizuális mintát kellett másolniuk a gyerekeknek, oly módon, hogy csipesszel kellett a pompomokat a pohárba belerakniuk, figyelve a színre és a darabszámra. A színeket és a darabszámot jól észlelték és számlálták. A pompomokat nem volt egyszerű csipesszel áthelyezni. A vonalvezető feladatban az óvodásoknak segíteniük kellett a nyuszinak eljutni a zöldséges kosárig. Fejlesztettem a kézügyességet, a szem-kéz koordinációt. Figyeltem a helyes ceruzafogás kialakítására. Ezen a területen még fejlődniük kell.



A különbségkereső feladatban két képet kellett összehasonlítaniuk a gyerekeknek és 10 különbséget kellett keresniük. Itt a vizuális észlelést, differenciálást és a figyelmet fejlesztettem. A gyerekek jól megoldották a feladatot.

Bense Andrea (mozgásfejlesztés):
Lábboltozat-erősítő játékos gyakorlatokat végeztek a gyerekek zokniban tornázva, majd ezek kiegészültek testvonalátlépő feladatokkal. Egy összetettebb „mocsárjáró” bátorságpróbán keresztül az egyensúlyérzéküket fejlesztették az ugrálókötélen áthaladás során. A koordinációs létra feladatainak „leugrálásához” a ritmusérzéküket, figyelmüket kellett használniuk. A pálya végén a különböző felületű akadályokon áthaladás a szenzoros érzékelésüket csiszolta. A lelkes kis csapat minden tagja ügyesen, figyelmesen dolgozott, ezért sikeresen teljesítette a kihívásokat.



A gyerekeknek tetszettek a változatos, ötletes feladatok. Jól érezték magukat a foglalkozáson és az óra végén már a következő alkalomról érdeklődtek. A szülőknek örömmel mesélték a nap történéseit.

Forrás: Solymosiné Antalicz Tünde, Bense Andrea, batthyanysuli.hu
                

Kövessen minket a Facebookon is!