Kultúra 2023. november 9. 14:00

Mindenkit vár a Könyvek Klubja

Mindenkit vár a Könyvek Klubja
Több mint 10 éve működik a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban a Könyvek Klubja. Az olvasókörről – amelyhez bárki, bármikor csatlakozhat – dr. Szabó Imre filozófussal, a klub vezetőjével beszélgettünk.



– Az olvasás olyan, mint egy utazás, hiszen a világirodalom különböző helyeiről válogatunk, így a különböző országokba is eljutunk. Ráadásul nemcsak térbeli, hanem időbeli utazás is – hangsúlyozta dr. Szabó Imre, aki 2013-ban Tóth-Kovács Nikolett könyvtárostól vette át az olvasókör vezetését. – Eleinte én is tag voltam majd, amikor Nikolett anyai örömök elé nézett, felkért, hogy vegyem át a klub vezetését. Tíz évvel ezelőtt kezdtem el és fokozatosan kialakult egy ismeretségi kör, akikkel havonta találkoztunk. A koronavírus-járvány idején sajnos szünetet kellett tartanunk, de a járvány lecsengése óta ismét rendszeresek a beszélgetések. A klub célja az ismeretterjesztés, az irodalom megismerése, a modern irodalmi ismeretek bővítése és az olvasásnépszerűsítés – fogalmazott a kör vezetője.



Hozzátette azt is, hogy a tagok szeptemberben egy képzeletbeli angliai utazásra indultak, és Roald Dahl Szuperpempő, valamint William és Mary című elbeszéléseiről beszélgettek, majd október végén Japánba látogattak Kavabata Jaszunari Az ezerdaru-minta című művén keresztül.



November 21-én, kedden 16 óra 30 perctől Diego Hurtado de Mendoza Lazarillo de Tormes élete, jó sora és viszontagságai lesz a téma. – Ez a novella Magyarországon kevésbé ismert, de Spanyolországban alapműnek számít, olyan, mint nálunk a Kincskereső Kisködmön. Az olvasásban van egyfajta meglepetés, felfedezés, hiszen a cím alapján nehéz megmondani, hogy mi van mögötte. A választott szöveget többször is elolvasom a találkozók előtt, és igyekszem úgy választani, hogy senkit se érjen csalódás. A klub nyitott, bárki, bármikor bekapcsolódhat. Az olvasmányok a Petőfi Sándor Városi Könyvtár információs pultjánál érhetők el – hangsúlyozta.



Azt is megtudtuk, hogy a kiválasztott elbeszélések témája nagyon változatos: a szerelem, az élet és a halál, az iskola és a politika is terítékre kerül irodalmi nézőpontból. – Általában különböző gyűjteményekből válogatok, például az 1001 könyv, amit el kell olvasnod, mielőtt meghalsz című kötetből. Főként rövidebb elbeszéléseket, de beszélgettünk már regényrészletről is. A magyar irodalom iránt is van igény, így ebből is merítünk.



Fontos a helyi ismereteink bővítései is, olvastunk már részletet Szappanos Jolán A nagy pusztán című művéből, amely a bugaci pásztoréletet mutatja be. Pozitív emlék volt az is, amikor néhány éve Kamondy László Az utolsó játszma című elbeszéléséről beszélgettünk, és az író fia, Kamondy Imre Budapestről keresett meg, hogy elmondja, mennyire örül, hogy az édesapja könyvét választottuk. Igyekszem a legszínvonalasabb szerzőktől válogatni, nemcsak komoly, hanem könnyedebb, vidámabb elbeszéléseket is. Így mindannyian új írókat ismerünk meg, és minden könyvből tanulunk valamit – mondta.



A havi találkozók kapcsán azt is elárulta, hogy a beszélgetés elején az adott író életrajzát ismerteti, majd egy rövid műelemzést és saját gondolatait osztja meg. Ezt követően mindenki hozzászólhat a témához. – Minden gondolatnak, hozzászólásnak helye van, nincs téves válasz, mindegyik tovább viszi a beszélgetést. Oldott, baráti, tiszteletteljes légkör van, viták nincsenek, csak különböző vélemények, de én annak is nagyon örülök, hogy különböző nézőpontokból látják az emberek az adott elbeszélést. A találkozókat, amikor csak lehet, színesítjük is. Egy zöld teáról szóló elbeszélés kapcsán például zöld teát ittunk, vagy ha van az adott műről film, akkor abba is belenézünk. Jelenleg 8-10 ember jár rendszeresen a klubba, főként hölgyek. Van, aki direkt azért jön, hogy legyen társasága és emberekkel találkozzon, így a könyvklub után tovább folytatódhat a beszélgetés, hogy megismerjük egymást – összegezte az olvasókör előnyeit dr. Szabó Imre.

G. E. 
               

Kövessen minket a Facebookon is!