Helyi hírek 2023. november 9. 09:00

Lakossági fórumot tartott Bense Zoltán

Képgaléria
Lakossági fórumot tartott Bense Zoltán
Lakossági fórumra várta az érdeklődőket Bense Zoltán, a 2-es számú választókörzet önkormányzati képviselője november 8-án, szerdán, a József Attila Sportiskolai Általános Iskola ebédlőjében. Az eseményen megjelent Csányi József polgármester, dr. Faragó Zsolt jegyző, dr. Alács Miklós osztályvezető (vagyongazdálkodás), Juhász László osztályvezető (városüzemeltetés), Ódor László osztályvezető (szociális és közfoglalkoztatás) valamint Gyenes Attila képviselő is.

A fórum kezdetén Csányi József polgármester beszámolóját hallhatták a városfejlesztésről és a jövő évi tervekről. A polgármester beszéde kezdetén említette az elmúlt időszak nehézségeit, amelyek megnehezítették a munkájukat, utalva a Covidra, a háborús helyzetre, a rezsiválságra és a nagymértékű áremelkedésre. Ezen tényezők miatt a város energiaigényét nyolcszoros áron tudták idén tervezni, az eddigi 300 millió forint helyett tavaly októberi számítások kettőmilliárd forintot jeleztek előre. Az évközi csökkenés eredményeképpen ez az összeg szerencsére egymilliárd forintra szelídült.

A polgármester elmondta, hogy a nehéz időszakban is elsődleges szempont volt, hogy az intézményeik zavartalanul működjenek, ott megfelelő hőmérsékletet tudjanak nyújtani. Amikor ez stabilnak tűnt, akkor fordíthatták figyelmüket a lehetséges beruházások felé. A móravárosi bölcsőde létrehozását egyértelműen az év egyik sikerének nevezte, hiszen az elmúlt 30 esztendő ilyen beruházással nem büszkélkedhetett. Az intézmény augusztusi átadása után, szeptemberben kinyitotta kapuit, és 28 kisgyermek befogadását tette lehetővé. Beszélt a Petőfi-lakótelepen jelenleg is folyó munkákról, amelyek nyomán a parkolás könnyebb és biztonságosabb lesz.

A Felsőtemető főútjának rekonstrukciója után a következő év tervei között szerepel a ravatalozó és körülötte lévő terület felújítása és a Vasas-pálya átépítéséről és teljes megújításáról is ejtett szót. A Csanyi úti kerékpárút terveibe is beavatta a megjelenteket, valamint elmondta, hogy a Horváth Zoltán utca Attila utca és az italdiszkont közötti szakaszának teljes körű járda és útfelújítását is jövőre tervezik. A Zöld város 2 projekt keretében a Kossuth utca Körpatika és Kossuth ABC közötti szakaszának szépítését is elkezdik. A Molnártelepi út felújítása kapcsán megtudtuk, hogy az önkormányzat saját forrásból olyan közműveket váltott már ki – több mint 60 millió forint értékben – ami ahhoz szükséges, hogy az utat rendesen ki tudják szélesíteni. A víziközművek felújítása már megkezdődött.

A tervezett projektekkel kapcsolatosan elmondta, hogy bármilyen körülmények is adódnak, fontosnak tartják, hogy fejlődjön a város, de ennek megvalósítása csakis reális keretek között, a rendelkezésre álló források ésszerű felhasználásával lesz jövőre is lehetséges.

Bense Zoltán beszédében a körzet kiemelt fejlesztéseire emlékeztetett mindenkit: a Deák Ferenc utca és a hozzá csatlakozó közök felújítására, a közvilágítás fejlesztésére és az útalap-javításokra. Említette, hogy járdaépítés támogatásban is tudtak részesíteni igénylőket. Az előttünk álló időszak fejlesztési terveit is felsorolta: Csanyi úti kerékpárút megépítése, Viola utca, Pázsit utca, József Attila javítása is szerepelt ezek között.

A fórum végén lakossági észrevételek, kérdések megválaszolása következett. A körzet lakóinak kérései között szerepelt egy belátást segítő eszköz felszerelése a temető út és a Pázsit utca közötti szakaszán, ahol szinte derékszögű kanyar található. Ez beláthatatlan és balesetveszélyes. Jelezték, hogy a Hunyadi utcai társasház erkélyeinek a teraszbetét üvegei elöregedtek, kitörnek, azok a járdára hullnak. Ebben kérték a megjelentek intézkedését. A lakóingatlanok elé kirakott terméskövek eltávolítását kérték a városrészben, hiszen nagyon sok esetben balesetveszélyesek, járműveiket ezek megrongálhatják. Lakossági panasz érkezett az Ipartestület melletti lebontott területen elszaporodott patkányok miatt, városvezetés segítségét és irtást kérték a területen.

Az illetékesek a panaszokat, kéréseket lejegyezték, azok megoldásáról biztosították a városlakókat.

A fórum alatt a 65 évnél idősebbek igényelhették a Gondosóra-szolgáltatást, amivel kapcsolatosan kérdéseket is feltehettek az ügyintézőnek.

Z. A.

Fotó: Fantoly Márton  
        

Kövessen minket a Facebookon is!