Kultúra 2023. november 9. 16:00

Nemzetközi hírű hegedűművész koncertezett a zeneiskolában

Képgaléria
Nemzetközi hírű hegedűművész koncertezett a zeneiskolában
Virtuóz hangversennyel indult a Vonósok Hete sorozat november 8-án, szerdán. A Kiskunfélegyházi Balázs Árpád Alapfokú Művészeti Iskolában Pusker Júlia hegedűművész koncertezett.

A tehetséges művész évek óta örvendezteti meg a félegyházi zenekedvelő közönséget fővárosi koncertje előtt. Pusker Júlia a november 11-i budapesti előadás két szólódarabját mutatta be a Kiskunfélegyházi Alapfokú Művészeti Iskola Jankovszki Ferenc Koncerttermében. A hagyományokhoz híven hegedűjátékát édesapja, Pusker Imre, a művészeti iskola tanára színesítette, aki érdekes információkat osztott meg az elhangzott művekről, keletkezésük körülményeiről és a zeneszerzőkről.

A műsor során két kíséret nélküli hegedűjátékot hallott a közönség. A legendás belga hegedűs és zeneszerző, Eugène Ysaÿe szólószonátái a hangszer repertoárjának nagy jelentőségű mérföldkövei. A művésznő előadásában ez alkalommal az I. (g-moll) szonáta hangzott el. Hasonlóképpen a szólóhegedű lehetőségeit aknázza ki a francia Éric Tanguy Három darab szólóhegedűre című alkotása, amellyel a kortárs zenét elevenített fel Pusker Júlia.

A koncert során azt is megtudtuk, hogy Pusker Júliát az Európai Hangversenytermek Szervezete (ECHO) beválasztotta a Rising Stars (Feltörekvő csillagok) elnevezésű sorozatába, amelynek köszönhetően a 2023-24-es évadban Európa legrangosabb koncerttermeiben adhat szólóesteket. Olyan helyszíneken, mint a portói Casa da Música, az amszterdami Concertgebouw, a hamburgi Elbphilharmonie, a baden-badeni Festspielhaus, a dortmundi Konzerthaus, a stockholmi Konserthuset, a Kölni Filharmónia, a Sage Gateshead, a párizsi Champs-Elysées Színház, a bécsi Konzerthaus és a budapesti Müpa.

G. E.
                   

Kövessen minket a Facebookon is!