Közélet 2014. december 10. 07:30 Forrás: Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság

Bűnmegelőzési tanácsok az ünnepekre

Képgaléria
Bűnmegelőzési tanácsok az ünnepekre
A Bács- Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság az ünnepek közeledtével az áldozattá válás elkerüléséhez ad hasznos tanácsokat.

Az év végi ünnepeket sajnos nem csak a jóérzésű emberek várják, hanem egyes bűnelkövetők is. Odafigyeléssel azonban sok esetben elkerülhető az áldozattá válás. Az alábbi óvintézkedések betartásával megnehezíthetik az elkövetők dolgát.

A zseblopásokat jellemzően zsúfolt helyeken, az utcán, tömegközlekedési eszközökön, piacokon vagy bevásárlóközpontokban követik el. Pénzüket, bankkártyájukat, egyéb értékeiket tegyék biztonságos, nem észrevehető vagy könnyen hozzáférhető helyre. A PIN kódjukat ne tartsák a bankkártyájuk mellett, hanem igyekezzenek azt megjegyezni. Ha lehet, ne egyedül vásároljanak! Ha tehetik a nagyobb bevásárló központokban fizessenek bankkártyával!

Tervezzék meg még otthon, hogy szeretteiknek milyen összegért vásárolnak és csak a szükséges pénzt vigyük magukkal! Irataikat a lakáskulcsaiktól és gépkocsijuk indítókulcsától elkülönítve tárolják! Télen a vastagabb felsőruházat miatt kevésbé lehet érezni, ha valaki belenyúl a zsebükbe. Ha eltulajdonították a lakáskulcsot, sürgősen cseréltessék le a zárat, illetve ha a bankkártyát is elvitte a tolvaj, azt azonnal tiltassák le! Ne szálljanak szembe a tolvajjal, hívjanak segítséget, értesítsék a rendőrséget!

Ha vásárolni indulnak, arra is fordítsanak fokozott figyelmet, hogy a lakás nyílászáróit megfelelően zárják be! Amennyiben riasztóberendezés is van az ingatlanban, induláskor azt élesítsék, illetve rendszeresen ellenőrizzék annak működőképességét! Ha hosszabb időre utaznak el az ünnepek idején, kérjék meg ismerősüket, hogy időnként ellenőrizze otthonukat, ürítse ki a postaládájukat! Legalább egy helyiségben hagyják égve a villanyt, mert ez is azt a látszatot kelti, hogy van otthon valaki!

Kivilágított helyen, ha lehet őrzött parkolóban álljanak meg! Mindig gondoljanak arra is, hogy a gépkocsiban hagyott - akár egy üres - táska miatt is feltörhetik azt, ezért látható helyen semmit se hagyjon. A már megvásárolt ajándékot a csomagtartóba tegye be! Ellenőrizzék, hogy valóban bezárták-e a gépjárművet! Fontos, hogy az indítókulcsot is nehezen hozzáférhető helyre tegye el. A nadrág hátsó zsebe nem biztonságos!

Ha internetes webáruházakban vásárol, a személyes adataik és bankkártyájuk adatainak megadásakor legyenek óvatosak! Nézzék át a webáruház működési szabályzatát és a fizetési feltételeket! Ha lehet, válasszanak utánvételes fizetést és figyeljenek a visszavásárlási garanciára! Ha bankkártyával fizet, válasszon olyan internetes áruházat, ahol a fizetés valamely pénzintézet internetes oldalán keresztül történik!

A karácsonyi előkészületek és a bevásárlás időszakában jóval zsúfoltabbak az utak, gyakoribbak a forgalmi torlódások, de nem minden közlekedő igazodik az ilyenkor szokásos helyzetekhez. A közrend, közbiztonság, valamint a közlekedés rendjének fenntartása érdekében szükség esetén forgalomirányítással, forgalomsegítéssel, valamint tájékoztatással segíti a rendőrség az állampolgárok biztonságos közlekedését, az esetlegesen bekövetkező közlekedési balesetek esetén a lehető legrövidebb időn belül biztosítja a forgalmon zavartalan áramlását. Legyenek türelmesek, óvatosak, körültekintőek, vigyázzanak a többi közlekedőre, hiszen mindenki az otthonában, szeretteivel szeretné tölteni az ünnepeket!

A rendőrség idén is a lakosság segítségét kéri annak érdekében, hogy együttes összefogással biztosítsuk az év végi időszak nyugalmát! Amennyiben óvatosságuk ellenére bűncselekmény áldozatává váltak, tegyenek bejelentést a rendőrség ingyenesen hívható 107-es, illetve 112-es segélyhívó számain!

 

Kövessen minket a Facebookon is!