Helyi hírek 2023. november 11. 14:00

Megkapták a kék szalagot a Constantinum gimnázium tanulói

Képgaléria
Megkapták a kék szalagot a Constantinum gimnázium tanulói
Megkapták a kék szalagot, a felnőtté válás szimbólumát a Constantinum Katolikus Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium, Technikum, Kollégium két gimnáziumi osztályának tanulói november 10-én, pénteken. A megjelenteket Mindák József igazgató köszöntötte, majd néhány tanuló idézte fel az iskolával és diáktársaival kapcsolatos élményeit. Végezetül Geszler Péter plébános megáldotta a szalagokat. Miközben a végzősök átöltöztek a közös keringőhöz, a Padkaporos Táncegyüttes és a Kiskunfélegyházi Mazsorett Egyesület adott műsort.

Mindák József Izajás próféta könyvéből vett gondolatokkal kezdte beszédét, majd a megjelenteket az idő gyors múlására emlékeztette az alábbi gondolatokkal: – Rövid az idő és higgyétek, – a bergsoni szubjektív időfelfogás alapján – egyre gyorsabban fog telni. Az ókori görög bölcsek kétféle időfelfogást gondoltak el: az egyik a kronosz, amely a naptári, mérhető időmennyiség, a másik a kairosz, a megélt, belülről átélt idő. Ez a bensőségesen megélt különleges pillanatokat jelenti, életünk minősített pillanatait, amelyek építenek és gazdagítanak. Kívánom, hogy a hátra lévő idő is ilyen legyen számotokra: minőségi idő, amelynek keretében az Isten által teremtett világ harmóniájának igazi részesei tudtok lenni. Most egy pillanatra megállunk. Elmélázhatunk a múlton, felidézhettek magatokban nagyon sok szép közösségi élményt, és persze azon is elgondolkodhattok, hogy kihasználtátok-e megfelelően a lehetőséget, sikerült-e úgy alakítani a tanulmányi előrelépést, ahogy egykor megálmodtátok. Sokan nagyon szép eredményekkel büszkélkedhettek, de ne feledjétek: a célhoz közel kerültetek, de ez nem azt jelenti, hogy innentől kezdve lazábban telnek a napok. A sportoló lassít a cél előtt? Nem! Inkább még nagyobb lendületet vesz! Még nagyobb erőt fektet a munkájába! Ugyanakkor nagyon fontos a sportoló számára is, hogy megfelelően ossza be az energiáját, nehogy épp akkor fogyjon el, amikor leginkább szükség lenne rá. Tegyétek ti is ezt, és okosan haladjatok szépen előre, figyelve a testi-lelki harmónia egyensúlyban tartására!

Tudjuk, nem volt könnyű az út, amely mögöttetek van és az ezt követő szakasz sem lesz gondoktól mentes, de ha céljaid vannak, és azért – fentről, az Úrtól is segítséget kérve – minden tőled telhetőt megteszel, biztos, hogy sikeres leszel. Napról-napra fel kell vállalni a gondokat, küzdelmeket, hiszen ne feledjétek: az ember így egészséges, hogy vannak gondjai és nem róla kell, hogy gondoskodjanak – mondta el intelmeit az igazgató ünnepi beszédében.

V. B.
                 

Kövessen minket a Facebookon is!