Program 2023. november 28. 08:00

Megújult kiállításokkal várja a múzeum a látogatókat

Képgaléria
Megújult kiállításokkal várja a múzeum a látogatókat
Újra megnyitja kapuit a Kiskun Múzeum nagysikerű büntetéstörténeti tárlata kétéves felújítás után, november 30-án. A megújult Petőfi Sándor Emlékházat pedig december közepén adják át. A részletekről Mészáros Márta, az intézmény igazgatója számolt be, miközben körbevezetett a látogatók elől eddig elzárt területeken.

Már az utolsó simítások zajlanak az épületekben, de az egyértelműen látszik, hogy az újranyitáskor izgalmas különlegességekre számíthatnak az érdeklődők. Többek között egy évtizedek óta lezárt, egykor tárolóként használt pincerész is megújult, kínálva a lehetőséget egy jövőbeni szabadulószobának, vagy akár borestek színhelyének.

– A börtönmúzeumként ismert állandó kiállítást 52 év után bontották le. Intézményünk két évvel ezelőtt az NKA Magyar Géniusz Program pályázatán nyert forrást a tárlat megújítására. A Géniusz Program lehetőséget adott a kiállítás újragondolására, egy új szemszögből való bemutatására. A Bűn és bűnhődés Magyarhonban című kiállítás megújításából egyrészt infrastrukturális fejlesztés valósult meg az épület állagmegóvása érdekében, másrészt a tárlat új installációt, bemutatási megoldásokat eredményezett. Nagyon várjuk már, hogy megmutassuk az érdeklődőknek a műhelymunkák eredményét – foglalta össze a múzeumigazgató.

A Petőfi Emlékházban szintén jelentős változások történtek: igen nagy belső infrastrukturális fejlesztés valósult meg egy teljesen új kiállítótérrel és tartalommal, de megújult az utcafront és az emléktábla, új talapzatot kapott a kertben álló Petőfi-szobor, és a kertet is új növények díszítik. Van közöttük egy különlegesen szép körtefa is.

Az épületben a termek összenyitásával egy 200 négyzetméteres, körbejárható látogatói teret alakítottak ki, ahol újraértelmezett koncepcióban rendezték el a kiállítási anyagot. A tárlat a ház történetével indul, amelyet a várostörténeti rész követ. Itt megismerheti a szemlélődő Félegyháza Kiskun Kerület központjává válásának történetét, betekintést kaphat a költő félegyházi kötődéséről, gyermekkorának e helyszínéről. A Petőfi életútját átölelő tárlategységet egy pihenőterem követi, amelyben a projekt megvalósítási ideje alatt készített közvéleménykutatás eredményei is láthatók. Ezt követőn a félegyházi Petőfi-kultusz történetébe kap betekintést a látogató. Mészáros Mártától megtudom azt is, hogy hamarosan falra kerülnek Petőfi Sándor A helység kalapácsa című művének történetét bemutató óriástapéták is. A költő e címmel 1844-ben megjelent első önálló kötetét sok kritika érte annak idején. A tárlat a Versek-termével zárul, amely a korábbi kiállításban is nagyon kedvelt rész volt. Ezzel ér véget a látogató Petőfi-emlékek között tett időutazása.

A Petőfi 200 emlékhelyek megújítását célzó támogatása nagy lehetőséget kínált a félegyházi Petőfi Emlékház épültének és kiállításának korszerűsítésére. Minden helyszín a maga történetét meséli el, így itt Félegyházán is szól a félegyháziaknak, a Félegyházára látogatóknak és minden Petőfi-tisztelőnek.

A fejlesztések az NKA Petőfi 200 Ideiglenes Kollégiumának pályázati támogatásának köszönhetően valósulhattak meg.

V. B.
 

Kövessen minket a Facebookon is!