Helyi hírek 2023. november 28. 15:05

Előremutató tervek a Kossuthvárosban

Képgaléria
Előremutató tervek a Kossuthvárosban
Az elmúlt év eredményeit és a jövő évi fejlesztési terveket ismertették november 27-én dr. Kiss Ákos Csaba, a 9. számú választókörzet önkormányzati képviselőjének lakossági fórumán.

A Szendrey Júlia utcai közösségi házban tartott fórumon dr. Faragó Zsolt jegyző elmondta, hogy az elmúlt években mind a koronavírus-járvány, mind a jelentősen megemelkedett energiaárak megterhelték a város költségvetését, de a példaértékű összefogásnak és a jól átgondolt döntéseknek köszönhetően jelenleg stabil a város anyagi helyzete. – A járvány ideje egyben a tervezés időszaka is volt, a 9. számú választókörzet esetében engedélyes tervekkel rendelkezünk a Bajza, a Bessenyei és a Verseghy utcák teljes felújításához. A Covid-időszak után viszonylag gyorsan sikerült stabilizálni a város anyagi helyzetét és több jelentős fejlesztés is megvalósult. A Móravárosban új, 28 férőhelyes bölcsőde épült, a városközpontban új parkolóhelyeket alakítottunk ki, megújult a Korona utca, és a Deák Ferenc utca első szakasza – fogalmazott. Szót ejtett az energiaválság várost érintő hatásairól és annak kezeléséről, amely miatt év elején ismét újra kellett gondolni a város működtetését és a fejlesztési terveket. 

Az idei beruházások közül a körzetet is nagymértékben érintő felsőtemetői út felújítását emelte ki, ősszel ugyanis a B. Szabó József utcától a ravatalozó hátuljáig teljes szélességében megújult az útszakasz és a csapadékvíz-elvezetést is kialakították. Hangsúlyozta azt is, hogy a tervek szerint jövőre teljesen újjáépítik a ravatalozót és annak környezetét, így a gyászolók árnyékolt, esőmentes környezetben tudják majd leróni kegyeletüket.

Ugyancsak a jövő beruházása a Molnártelepi út rekonstrukciója, aminek a rendbetétele kétségtelenül a legnagyobb feladatok egyike a körzetben. – Éveket vettek igénybe a MÁV-val és a különböző szolgáltatókkal való egyeztetések.  Nemrégiben fejeződött be az érintett szakaszon a vízvezetékek cseréje és a MÁV közművek áttelepítése is megtörtént. Hozzátette azt is, hogy a Zöld város folytatásaként mindkét oldalon megújul a Kossuth utca Batthyány és Ady Endre utca közötti szakasza, új járdával, bicikliúttal, közvilágítással. További terv a Vasas-pálya rekonstrukciója és a Csanyi úti kerékpárút megépítése.

A tájékoztatót követően a körzetben élők tehették fel kérdéseiket és mondták el javaslataikat. Több lakó is köszönetét fejezte ki a már megvalósult kisebb-nagyobb fejlesztésekért. Szóba került az utakra, járdákra, villanyvezetékekre benövő balesetveszélyes fák és növényzet problémája, a Radnóti utcai kiserdő melletti út tehermentesítése és a Fadrusz János utca környéki parkolóhelyzet is. Az érintetteket dr. Faragó Zsolt biztosította, hogy a lehetőségekhez mérten kezelik a felmerült problémákat.

G. E. 

Fotó: Fantoly Márton
         

Kövessen minket a Facebookon is!