Helyi hírek 2023. november 29. 13:00

Mozgással a kisgyermekek fejlődéséért

Képgaléria
Mozgással a kisgyermekek fejlődéséért
A kisgyerekek állapotfelmérésről beszélt november 28-án Kállai Júlia gyógypedagógus, TSMT terapeuta, a városi könyvtár baba-mama klubjában. Előadásából az is kiderült, mikor érdemes szakemberhez fordulni és milyen eszközöket használnak a fejlesztések során.

– Az idegrendszeri éretlenséggel rendelkező gyerekek jól fejleszthetőek a különböző mozgásterápiákkal. A fejlesztést mindig egy összetett állapotfelmérés előzi meg. A hathónapos kortól kisiskolás korig végezhető „LongiKid” vizsgálat egy neuro-szenzomotoros felmérés, amely alkalmas az idegrendszer egyes területeinek összehangolt működését megfigyelni – tudtuk meg Kállai Júliától, a helyi pedagógiai szakszolgálat gyógypedagógusától. Hozzátette azt is, hogy a vizsgálat nem diagnosztizál, hanem azt figyelik meg a mozgáson keresztül, hogyan működik a gyermek idegrendszere. A felmérés a reflexek megfigyeléséből, mozgásos és kognitív részből, hallás és látás, izomtónus és tartásvizsgálatból és a grafomotoros készségek megfigyeléséből áll. A vizsgálatot különböző életszakaszokban végzik, a pici babáktól kezdve egészen nyolcéves korig.

A szakember a különböző tünetekre is felhívta a figyelmet. Ilyen jel lehet például háromhónapos korban a túl feszes vagy túl laza izomtónus, vagy ha a baba a fejét nem emeli, a hátáról az oldalára nem fordul. Hathónaposan jel lehet, ha nem nyúl a tárgyak után, nem nézi a kezét, nevére, zenére nem figyel. Kilenchónaposoknál, ha nem végez helyváltoztató mozgást, támasz nélkül nem tud ülni, beszédre nem figyel, nem gagyog, akkor szintén fejlesztésre lehet szükség. Tizenkét hónapos korban, ha a gyermek nem mászik, tárgyat nem fog meg, nem érti a tiltást, vagy nem beszél a maga nyelvén, akkor is érdemes szakembert felkeresni.

Az egyéni vagy csoportos TSMT foglalkozásokon különböző eszközökkel, például gördeszkával, billenőlappal, padokkal, labdákkal, zsámolyokkal dolgozunk, így fejlesztve a mozgást és az idegrendszert – összegezte a gyógypedagógus.

G. E.

Fotó: Fantoly Márton   
             

Kövessen minket a Facebookon is!