Helyi hírek 2023. november 29. 12:00

A Haleszi Gazdakörben is fórumra várták a körzetlakókat

Képgaléria
A Haleszi Gazdakörben is fórumra várták a körzetlakókat
Ván Jenő, a 10. sz. választókörzet önkormányzati képviselője tartott lakossági fórumot november 28-án, kedden, a Haleszi Gazdakör épületében.

Az eseményen megjelent dr. Faragó Zsolt jegyző, valamint Juhász László, a városüzemeltetési osztály vezetője is.

A fórum kezdetén a képviselő köszöntötte a megjelenteket, majd ismertette a városrésszel kapcsolatos fejlesztéseket, karbantartási munkákat. Hangsúlyozta, hogy nagy volumenű beruházásra sajnos nem volt lehetőség, de az utak állapotának javítását, azok járhatóságának biztosítását egész évben prioritásként kezelték. Hozzátette: sok megoldásra váró feladat van, amit a jövőben be kell ütemezni: ilyen a vasút melletti szervizút problémájának megoldása és a földutak folyamatos javítási munkálatai. Beszélt a közeljövő eseményeiről, a Mikulás-ünnepségről és az idősek karácsonyáról is.

A város helyzetéről a folytatásban dr. Faragó Zsolt jegyző számolt be a megjelenteknek. Beszédében visszautalt a 2019-re, a ciklus kezdetére, amikor nagyon jó kondíciókkal állt fel a képviselő-testület, a város biztonságos anyagi helyzetben volt. Mindezek után néhány hónappal szembe kellett nézniük a Covid-járvánnyal és annak minden szörnyű velejárójával. A város megtakarított pénzét szinte teljesen felemésztette az a körülbelül 1,5 év, minden tartalékra szükségük volt. A járvány után egy erőteljes tervezési időszak vette kezdetét, amely eredményeként több mint 30 projekt komplett tervei készültek el. Újra lendületet vettek a fejlesztések, a beruházások, amit tavaly augusztusban megérkezett energiaválság akasztott meg újra. Szintén újabb, szinte megoldhatatlan feladattal kellett az önkormányzatnak szembenéznie: 1,7 milliárd forintos többletet kellett volna kigazdálkodni, ami újabb kényszerintézkedéseket eredményezett Kiskunfélegyházán. A városvezetés ebben az időben is elsődleges feladatának tekintette az óvodák, bölcsődék és idősotthonok biztonságos működtetését, amit sikerült is megvalósítani.

Mindezek mellett igyekeztek fontos fejlesztéseket végrehajtani: elkészült a Felsőtemető útja és a Petőfi lakótelepen parkoló építési munkálatok folynak jelenleg is. Sikerült átadni a város harmadik bölcsődéjét, ami 28 férőhellyel segíti a körzet kisgyermekeinek elhelyezését.

A jegyző beszélt a jövőről is, ahol két nagyobb projekt valósul meg városunkban: Zöld város 2, ami teljes megújulását adja a Körpatika és a Kossuth ABC közötti Kossuth utcai szakasznak, és a Vasas pálya megújítása, ami új sportpályákat, játszótereket, KRESZ parkot, közvilágítást, új kerítést, 300 darab fa telepítését is magába foglalja. Beszélt a Molnártelepi út munkálatairól, ami jelenleg is folyik, és ami szintén halaszthatatlan, hosszú évek óta húzódó projektjük. A 2024-es év feladata még a Felsőtemető ravatalozójának felújítása és a Csanyi úti kerékpárút megépítése is.

A fórum végén a megjelentek kéréseket, kérdéseket intézhettek a városvezetés képviselői felé. Ezek között szerepelt információkérés vezetékes internet lehetőségéről, a kóbor kutyák befogásának módjairól és a nem megfelelő sebességet megválasztó autósokról is szó esett. Az illetékesek a problémákat lejegyezték és azok megoldásáról biztosították a megjelenteket. 

Z. A.


Fotó: Fantoly Márton
            

Kövessen minket a Facebookon is!