Kitekintő 2023. december 3. 16:00

A spanyol MI modell havi 10 ezer eurót keres

A spanyol MI modell havi 10 ezer eurót keres
Aitana egy életvidám, 25 éves, barcelonai, rózsaszín hajú nő, aki hetente kap privát üzeneteket hírességektől, hogy randira hívják. Azonban ez a modell nem igazi: a tervezői MI segítségével alkották meg.


Fotó: The Clueless

Az internet hemzseg a modellektől – és most nem a nagy nyelvi modellekről beszélünk. Azokról az élő, hús-vér személyekről, akik a kifutókon járnak, és pózolnak a tervezői márkáknak. Azonban sokszor előfordul, hogy a modellek a menetrend változása vagy az utolsó pillanatban történő lemondás miatt nem tudnak részt venni egy megbízáson. Ez történt Rubén Cruzzal, a The Clueless nevű tervezői ügynökség alapítójával is.

Tavaly nyáron az ügyfélkör visszaesésével és a projektek késését okozó influenszerek vagy modellek miatti problémákkal szembesülve Cruz a csapatával együtt létrehozta Aitanát, egy 25 éves modellt, amelyet mesterséges intelligencia hajt. „Elkezdtük elemezni, hogyan dolgozunk, és rájöttünk, hogy sok projektet felfüggesztenek vagy törölnek rajtunk kívül álló problémák miatt. Ez gyakran a szervező vagy a modell hibája volt, nem függött össze a tervezéssel,” mondta Cruz. Ezért úgy döntöttek, hogy létrehozzák saját influenszerüket, hogy modellként szolgáljanak a hozzájuk forduló márkák számára.


Fotó: The Clueless

Mintegy 130 ezer követővel az Instagramon Aitana elég nagy durranás: egy szerencsés hónapban akár 10 ezer eurót is megkeres, de átlagosan is 3 ezer eurót kaszál. „Azért tettük, hogy jobban megélhessünk, és ne függjünk másoktól, akiknek egójuk van, mániákban szenvednek, vagy akik egyszerűen csak sok pénzt akarnak keresni pózolásból”, mondja Cruz. Csupán néhány hónap alatt több mint 121 ezer követőt tudott szerezni az Instagramon, és fotóit több ezer megtekintés és reakció éri. Még privát üzeneteket is kap olyan hírességektől, akik nem tudják, hogy nem valódi személy.

„Egy nap egy jól ismert latin-amerikai színész SMS-t írt, hogy felkérje őt. Ennek a színésznek körülbelül 5 millió követője van, néhány kollégánk gyerekkorában nézte a tévésorozatát. Fogalma sem volt, hogy Aitana nem létezik,” mondja Cruz.

Aitana alkotói személyiséget adtak neki, és igyekeztek minél emberibbé tenni. Az Instagram-profilján található egyik posztja azt ábrázolja, hogy 2023. október 4-én részt vesz a Blink 182 koncertjén Barcelonában. A koncert lezajlott, de Aitana valójában nem vett részt rajta. Egy személy így kommentálta a posztját: „A legjobb mesterséges intelligencia munka, amit valaha láttam”.

Az ügynökség csapata minden héten megbeszélést tart, hogy megteremtse Aitana életét. Ők döntik el, hogy mit fog csinálni a héten, hova látogat el, és milyen fényképeket töltenek fel róla, hogy kielégítsék követőinek híréhségét. De nincs fotózás, nincs ruhatárváltás, csak mesterséges intelligencia és dizájnszakértők keveréke, akik Photoshop segítségével teszik lehetővé, hogy a modell például Madridban töltse a hétvégét.


Rubén Cruz és Diana Núñez, Aitana tervezői, valamint Sofía Novales, közösségimédia-menedzser
Fotó: The Clueless


„Az első hónapban rájöttünk, hogy az emberek életeket követnek, nem képeket. Mivel nem él, egy kis valóságot kellett adnunk neki, hogy az emberek valamilyen módon kapcsolódhassanak hozzá. El kellett mesélnünk egy történetet.”, mondja a grafikus. Ez az oka annak, hogy az Aitana nagyon határozott „személyiséggel” rendelkezik. Fitness rajongónak, összetett személyiségű karakternek hozták létre. Weboldalán kifelé irányuló és gondoskodóként határozza meg magát.

„Sokat gondolkodtunk az Aitanán. Az alapján alkottuk meg, amit a társadalom a legjobban szeret. megvizsgáltuk az elmúlt évek felkapott irányzatait”, magyarázza Cruz.


Fotó: The Clueless

Aitana akkora sikert aratott, hogy tervezői már megalkottak egy második virtuális modellt is, Maia néven, aki „kicsit félénkebb”. A neveket sem véletlenül választották ki, mindkettő tartalmazza a mesterséges intelligencia angol (AI) rövidítését. Bár nagyon népszerű a férfi közönség körében, a harmatos szemű modelleket kritika is érte. Aggodalmak merültek fel azzal kapcsolatban, hogy ezek a virtuális modellek irreális mércét állítanak fel, ami hatással lehet a fiatalabb generációkra. Az ügynökség az Euronewsnak nyilatkozva megvédte álláspontját, és kijelentette, hogy csupán a valódi influenszerek és márkák által meghatározott, létező esztétikát tükrözik.

Miközben a The Clueless mesterséges intelligenciával létrehozott alkotásaival átformálja a modellvilágot, a vita folytatódik a virtuális tökéletesség társadalomra gyakorolt hatásáról és a reklámiparban bekövetkező lehetséges változásokról írta az Euronews híre alapján az ITBUSINESS.
                     

Kövessen minket a Facebookon is!