Kultúra 2023. november 30. 12:00

Íróként is bemutatkozik Bucsu Alinda

Íróként is bemutatkozik Bucsu Alinda
A delamár című könyve bemutatójára várja az érdeklődőket a Petőfi Sándor Városi Könyvtárba Bucsu Alinda. A december 13-án, szerdán 17 órakor kezdődő eseményen ezúttal íróként mutatkozik be a művész, akit Kiskunfélegyházán festőként ismerhettünk meg korábban.

Alinda elmondta, hogy több tárlata is volt már városunkban, ám most egy másik vágyát teljesíti be és az írásban mutatja meg a benne munkáló érzéseket. – Minden út valahonnan valahová tart. És bár gyermektémájú írások munkálnak bennem, de rájöttem, hogy ezeknek mélyebb mondanivalójuk van, mintsem kicsi gyermeknek szóljon. Inkább kamaszoknak, vagy fiatalabb felnőtteknek ajánlom írásomat, a spirituális, misztikus történetek miatt – fogalmazott.

Megtudtuk, hogy korábban még a főiskolán eszmélt először rá, hogy az írás kedvelt tevékenység lesz számára. Szepes Mária és Orhan Pamuk művei nagy hatással voltak rá. Az írásban kiváltképp érdekesnek találta, hogy azt – megmozgatva az olvasó fantáziáját – egyedi, sajátos képi világként kelti életre a képzelete. A delamár már 2019-ben megszületett és egy fantasy, horror témájú pályázatra küldte be Alinda. Mivel visszajelzést nem kapott a műre, betette a fiókba és konstatálta, hogy talán nem nyerte el a tetszését a zsűrinek. Évekkel később rátalált egy másik könyvkiadóra, amelynek segítségével végül megszületett a könyv kézzelfogható formája. Török Tamás, a Holló László Képzőművész Kör tagja illusztrációival segítette a történetet.

A könyv előzményeként Alinda elmesélte, hogy egy találkozás indította el benne a történetet. Vonaton utazott, ahol egy lány egy óriási méretű könyvbe képleteket írogatott. Abban a pillanatban körvonalazódni kezdett a delamár eseménye, és nagyon gyorsan meg is született a sztori. A delamár halottsegítőt jelent. A lány, akivel a főhős találkozik, delamárként tevékenykedik: kikéréssel foglalkozik, és utolsó sóhajokat gyűjt. A halál, bár jelen van a történetben, mégsem teszi komorrá a művet. Kalandokról szól, amibe a főszereplő keveredik, pozitív végkifejlettel, sok utazással és kódfejtéssel.

Bucsu Alinda végezetül elárulta, hogy sok terve és története van még, amit nagyon szeretne kiadásban látni.

December 13-án, 17 órakor a szerzővel és Török Tamás illusztrátorral Pilán Éva rádiós műsorvezető beszélget a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban. Szeretettel várnak minden érdeklődőt.

Z. A.
                     

Kövessen minket a Facebookon is!