Helyi hírek 2023. december 1. 13:00

A Láng van szívemben sorozat záró előadása volt a könyvtárban

Képgaléria
A Láng van szívemben sorozat záró előadása volt a könyvtárban
Petőfi, a vándorszínész címmel dr. Tarjányi József lokálpatrióta, a Móra Ferenc Közművelődési Egyesület tiszteletbeli tagja tartott előadást a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban, november 30-án, csütörtökön. Az esemény a Láng van szívemben sorozat befejező epizódja volt.

A megjelenteket Abonyi Szilvia, a könyvtár igazgatója köszöntötte és felhívta a figyelmet egy rögtönzött kiállításra, amit Oriskó Norbertnek köszönhetnek. Az alkotó elmondta, hogy az általa megálmodott és városunkba hozott rollup kiállítás címe: Ahogy Petőfi szeretett. A tárlat 12 darabból áll, amely Petőfi egy-egy jellemét örökíti meg, odaillő versekkel, történettel és híres emberekkel. Oriskó Norbert elárulta, hogy dr. Tarjányi Józsefhez évtizedek óta tartó szoros barátság fűzi és jelen kiállítás megvalósításában is számíthatott a segítségére. A rollup tárlat a könyvtár kiállítóterében látogatható.

Dr. Tarjányi József előadása kezdetén a Petőfiről elterjedt szóbeszéd nyomába eredt, miszerint költőnk nem volt jó színész. Ezt az állítást, – amit több életrajzíró is papírra vetett – több ténnyel is cáfolta. Részletesen bemutatta Petőfi Sándor életének azon mozzanatait, amelyek a színészi pálya felé sodorták őt. Megtudtuk, hogy apja ellenállása dacára hogyan csatlakozott vándortársulatokhoz és hogyan lobbant szíve lángra több alkalommal is ebben az időben. A vándorszínészi létében több álnevet használt: Rónai majd Borostyán Sándor néven láthatjuk a műsorfüzetben és csak 1843-ban, amikor a társulat Kecskeméten vendégszerepelt, ott olvasható a neve először Petőfi Sándorként.

Az előadó a korabeli színházi életet ismertette a hallgatósággal, az akkori nagy színészeket név szerint bemutatva és az ő lehetőségeiket a jobb előadóvá váláshoz. A korban jellemzően úgy tudtak egyre feljebb lépni ezen a ranglétrán, ha annak minden fokát megjárták. Akkoriban az egyik legismertebb színész Egressy Gábor volt, aki – csakúgy, mint Petőfi – színészsegédként kezdte, bútorokat tologatott, darabokat másolt és statisztaként tevékenykedett eleinte. Petőfinek talán ezért lett példaképe, majd később barátja. Dr. Tarjányi József elidőzött a költő színészi tevékenységének állomásain: például Székesfehérvárott, Kecskeméten, Pozsonyban és Budapesten, ahol részletesen ismertette az előadott darabokat, a költő által játszott szerepeket.

Végezetül megtudjuk, hogy Petőfi színészi pályafutása mindösszesen 353 napból állt, mégis úgy véli, hogy mély átéléssel tudott életre kelteni bonyolult jellemszerepeket, természetességgel adott elő vidám, mélabús, patetikus, buzdító verseket, kitűnően tudott parodizálni vagy népi figurákat ábrázolni és nem volt tőle idegen az intrikus, vagy romantikusan pozitív hősök ábrázolása sem.

Minden tekintetben kitartó és tehetséges fiatalnak számított a szakmában. Ilyen színész volt Petőfi – zárta az előadást dr. Tarjányi József.

Az estet Mező Gábor és Gombás Bende Petőfi-versek és idézetek tolmácsolásával színesítette.

Z. A.

Fotó: Fantoly Márton
           

Kövessen minket a Facebookon is!