Helyi hírek 2023. december 2. 19:40

Az első, a hit gyertyája lobbant fel a város adventi koszorúján

Képgaléria
Az első, a hit gyertyája lobbant fel a város adventi koszorúján
Az eső ellenére is nagy érdeklődés övezte az adventi gyertyagyújtások kezdő eseményét Kiskunfélegyházán. December 2-án, a városháza előtt együtt ünnepelték az első, a hit gyertyájának fellobbanását a városlakók.

A megjelenteket Keresztes Tünde, az önkormányzat kulturális referense köszöntötte, külön kiemelte Csányi József polgármestert, Rosta Ferenc és Balla László alpolgármestereket, az képviselő-testület megjelent tagjait, Mike Sámuel baptista, református lelkészt, Mindák Józsefet, a Constantinum intézmény igazgatóját. Beszédét Szuchányszki Aranka: Karácsonyi angyalok című versével folytatta:

Karácsony angyalai elindultak a Földre,
hogy az emberek között rátaláljanak a csöndre.
Létezik-e a szívekben a hallgatag szeretet,
mely nem vár csillogást, sem villogó díszeket.

Érkezik az első angyal december elején,
hogy mikulás jöjjön Szent Miklós ünnepén.
Erősíteni a gyermekek szívében a hitet,
bármit legyőzhet, olyan erős a szeretet.

A következő vendégek a remény angyalai,
hogy ránk találjanak a bizalom napjai.
Képesek legyünk a jövendőben bízni,
az elmúlt rossz napokat bölcsen elfeledni.

Advent első lángjától a harmadik héten
öröm angyalai közelednek a fényben.
Jó hírt hoztak nekünk, több mint kétezer éve
megszülethet a Megváltó földi életébe.

Aztán majd elérjük a negyedik hetet,
a következő angyalok hozzák a szeretetet.
Teljen meg vele minden ember szíve,
ne maradjon senkinek üres a lelke.

A gyertyák fénye mellett ha lelked felemeled,
már messziről ragyog majd a szereteted.
Az angyal megérint, lelked ünneplőbe öltözik,
az emberek szemébe ragyogás költözik.

Csányi József polgármester ünnepi köszöntőjében kiemelte, hogy az adventi gyertyagyújtásokkal egy csodálatos hagyomány veszi kezdetét. Ilyenkor az élet kicsit lelassul körülöttünk, a szeretteinkkel talán egy kicsit több időt tudunk tölteni, és elgondolkodunk az egész éves tevékenységeink eredményein.

Úgy véli, hogy mindenki ebben az időben megnyugvással, a szeretteivel eltöltött időben azon tud gondolkodni, hogyan tudjuk jobbá tenni az életünket, hogyan tudunk olyan jövőt teremteni magunkat, mint amilyet az első, a hit gyertyája sugall nekünk.

Utalt rá, hogy a kisgyermekeknek is ez az időszak a legszebb az évben, amikor nagy reményeket fűznek ahhoz, hogy a Mikulásnak leírt kívánságaik teljesülnek-e. Hangsúlyozta, hogy amikor az ajándékok sorát végignézzük, soha ne azt nézzük, hogy milyen érték van a fa alatt, hanem arra koncentráljunk, hogy kitől és milyen szeretettel kaptuk azt. A külső, a pénzügyi érték mindig csalfa lehet, viszont az a szeretet, ami belülről jön, az a legértékesebb. Az egyik legfontosabb, amit idén is adhatunk: az időnk és szeretetünk a családtagjainknak. Beszéde végén minden félegyházinak és megjelentnek békés ünnepet kívánt.

Mike Sámuel baptista, református lelkész egy messiási próféciával nyitotta meg az adventi ünnepkört: De nem lesz mindig sötét ott, ahol most szorongatás van. A nép, a mely sötétségben jár vala, lát nagy világosságot; a kik lakoznak a halál árnyékának földében, fény ragyog fel fölöttök!”

Beszéde folytatásában a sötétségről szólt, majd arról, hogy milyen nagy kegyelem, hogy Isten világosságot nyújt a ebben az állapotban. A bűn és a gyász sötétsége szakad ránk, Jézus segítséget nyújt.

– Szeretnélek Benneteket bátorítani, hogy engedjétek be ezt a világosságot a szívetekbe. Ha a bűneiddel küszködsz, ennek a terhei nyomnak, engedd be az Isten világosságát, ami nem vádol, nem ítél, fölszabadít téged. Ha gyászban vagy, engedd be Krisztus világosságát, hadd legyen ez egy olyan karácsony, egy olyan ünnep, amikor az ő világossága ragyogja be a mi életünket, családjainkat, otthonainkat. Ámen! – zárta beszédét a lelkész.

Az esemény folytatásában a Constantinum Katolikus Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium, Technikum és Kollégium gimnáziumi tanulóinak ünnepi műsora következett, majd az adventi koszorún az első gyertyát Mindák József intézményvezető gyújtotta meg.

Az ünnepség végén a megjelenteket forralt borral és meleg teával kínálták.

Z. A. 

Fotó: Fantoly Márton
                

Kövessen minket a Facebookon is!