Helyi hírek 2023. december 5. 18:00

Lakossági fórumot tartott Horváth Gábor

Képgaléria
Lakossági fórumot tartott Horváth Gábor
Az idei fejlesztések, a parkolók helyzete, a közlekedési morál és a jövő évi külterületi beruházások is szóba kerültek Horváth Gábor december 4-i lakossági fórumán. A 7. sz. választókörzet lakóinak aktuális kérdéseire, problémáira Csányi József polgármesterrel és dr. Faragó Zsolt jegyzővel közösen válaszoltak.

A Darvas-téri közösségi házban tartott fórumon Horváth Gábor köszöntötte a megjelenteket, majd elmondta, hogy egy nehéz időszakon van túl a város, ennek ellenére mégis több fejlesztést sikerült megvalósítani és előremutató tervekkel kezdenek bele a 2024-es évbe.

A körzetben megvalósult fejlesztések közül Csányi József polgármester kiemelte a Holló László utca mindkét oldalának felújítását, az új járdákat, utakat és a csaknem 30 új parkolót. A lakótelepen élők jelentős részét érinti a felsőtemetői út fejlesztése is: a B. Szabó József utcától a ravatalozó hátuljáig teljes szélességében megújult az útszakasz és a csapadékvíz-elvezetést is kialakították. Dr. Faragó Zsolt jegyzőtől azt is megtudtuk, hogy a koronavírus-járvány időszakában elkészítették a lakótelep szinte minden útjának felújítási tervét, jelenleg engedélyes tervekkel rendelkeznek az Asztalos János és a dr. Holló Lajos utca, valamint a körforgalom körüli terület megújításához.

– Az elmúlt két évben Bács-Kiskun vármegye 4. sz. országgyűlési választókerületében, vagyis Félegyháza környékén épült a legtöbb új út. Több mint 200 kilométer útszakasz újult meg, többek között az Alpári út jelentős része, a bugaci és a kunszállási utak – emelte ki a polgármester.

Kérdésekre válaszolva a város vezetői a várható külterületi fejlesztésekről is beszéltek. A tervek szerint a körzetben tovább építik az 5-ös főút melletti kerékpárutat, a mezőgazdasági áruháztól egészen Városföldig. Ehhez már a tanulmányterv is elkészült, a megvalósításhoz szükséges forrásra pedig a Kisfaludy-programban pályázhat majd az önkormányzat. A Gátértól Haleszig tartó 451-es út teljeskörű felújításának terve, kerékpárúttal és csapadékvíz-elvezetéssel is elkészült, jelenleg az engedélyekre várnak, ez egy állami beruházás lesz a jövőben. Jelentős állami beruházás várható a Majsai úti vasúti átjáróknál is. A tervek szerint a Majsai és a Szentesi út kereszteződéséhez körforgalom épül, a Majsai úti hármas vasúti átjárót pedig „egysorompósra” alakítják át, és automatizálják a sorompók felnyitását. A beruházás részeként a vasútállomás és környéke is megújul.

Mindemellett szóba került a két éve kialakított új sportpálya nyitvatartásának és használatának rendje, a járdán biciklizők és a gyorshajtók problémája. A város jegyzője biztosította az érintett lakosokat, hogy a közterület-felügyelők és a rendőrkapitányság bevonásával ellenőrzik az érintett részeket, és szükség esetén eljárást indítanak a szabálysértők ellen. Többen felszólaltak a körzeti orvosi rendelő visszaállítása kapcsán is. Az üggyel kapcsolatban Horváth Gábor önkormányzati képviselő elmondta, hogy korábban valóban volt szó a körzeti rendelő visszaállításáról, de a jelenlegi helység nem felel meg sem a közegészségügyi sem az orvosszakmai elvárásoknak, így a körzet betegeit a jövőben is a belvárosi, modern, minden igénynek megfelelő Egészségközpontban látják el.

A fórum zárásaként Csányi József polgármester a karácsonyi készülődésről és a 2024-es jubileumi városalapítói programokról beszélt. Elmondta, hogy idén is várják a város lakóit az adventi programokra, többek között a szombatonként 17 órakor kezdődő adventi gyertyagyújtásokra. Megköszönte azoknak az önkormányzati dolgozóknak a munkáját is, akik erőn felül dolgoztak a város ünnepi fényekbe és karácsonyi díszbe öltöztetésén – többek között – Keresztes Tünde, Bajzák Andrea és Lantos Szabolcs áldozatos munkáját.

A 2024-es évre különleges ünnepségsorozattal készül a város, hiszen jövőre lesz 250 éve annak, hogy Mária Terézia mezővárosi rangra emelte Kiskunfélegyházát. A jubileum alkalmából új városi kiadvány készül, Félegyháza 250 éves címmel, január közepén pedig egy meglepetéssel kedveskednek a félegyháziaknak.

G. E.

Fotó: Fantoly Márton
           

Kövessen minket a Facebookon is!