• Kezdőlap
  • Hírek
  • Kultúra
  • „Ha odafigyelünk, hát minden csoda ezen a világon” – Szántó Piroskára emlékeztek a könyvtárban
Kultúra 2023. december 8. 11:00

„Ha odafigyelünk, hát minden csoda ezen a világon” – Szántó Piroskára emlékeztek a könyvtárban

Képgaléria
„Ha odafigyelünk, hát minden csoda ezen a világon” – Szántó Piroskára emlékeztek a könyvtárban
Szántó Piroskára emlékezett, születésének 110. évfordulóján, Szabó Ildikó művésztanár, Holló László-díjas festőművész, a Holló László Képzőművész Kör tagja december 7-én, csütörtökön, a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban. Előadásának címe: Szürreális szerelem volt.

A Kiskunfélegyházi születésű Kossuth- és Munkácsy díjas festő- és grafikusművész, Szántó Piroska Kiskunfélegyházán született, 1913. december 7-én. Városunkban járt gimnáziumba, ahol mindvégig kiváló tanuló volt. Szabó Ildikó a szerelem megfestőjeként azonosította a művészt.

– Nemcsak a férfiakat szerette ő, hanem a virágokat, a pillangókat, a lovakat, a kukoricákat, a napraforgókat is, és én erről a többféle szerelemről is fogok beszélni – kezdte az előadást Ildikó. Ez után egy idézettel folytatta: „Hiszen csak azt az egyszerű tényt szeretném közölni, hogy ha odafigyelünk, hát minden csoda ezen a világon.”  Hozzátette: Szántó Piroskának az egész világ és az élet is szerelem volt. Szenvedélyesen tudta szeretni az életet közben úgy, hogy ez az élet nem volt olyan sima, egyszerű. Nagyon rögös, nagyon göröngyös és szenvedésekkel teli a kor, amiben felnevelkedett – fogalmazott.

A folytatásban részletesen megismerhettük Szántó Piroska életét, édesanyja öngyilkosságának okát, a művészi ébredését, a rá ható mestereket, a családi körülményeit és a történelmi hátteret. Megtudtuk többek között, hogy a Képzőművészeti Főiskoláról baloldali politikai tevékenysége miatt kizárták, ezután magániskolában folytatta tanulmányait. Később Korniss Dezső és Vajda Lajos köré csoportosuló fiatalok köréhez csatlakozott Szentendrén. Zsidó család gyermekeként a háború alatt bujkálni kényszerült, majd 1938-ban beleszeretett egy nős férfiba – Vas István költőbe – amely szerelem hatására a művészi éra is hátat fordított neki. Igazi érzelem volt közöttük, és bár a költő ismeretségük alatt kétszer is megnősült, nem engedték el soha egymás kezét. Sok évvel megismerkedésük után, 1948-ban beteljesedett szerelmük és 1951-ben házasodtak össze. Egymás mellett, szeretetben és hűségben élték le életüket.

Szántó Piroska antropomorfizált növény- és állatábrázolásait, majd a szürreális tematika megszületését nyomon követhettük az előadás során. Szabó Ildikó alapos részletességgel mutatta be a nagy sikert hozó, eredetileg 17 darabból álló Szerelmesek című festménysorozatot. Az előadást mindvégig korabeli fotók és versrészletek színesítették, percről percre közelebb hozva ezáltal a hallgatóság szíve felé a művészt.
             
Z. A. 

Fotó: Fantoly Márton 
       

Kövessen minket a Facebookon is!