Helyi hírek 2023. december 8. 12:00

Art Turka – megnyitott az adventi kiállítás és vásár

Képgaléria
Art Turka – megnyitott az adventi kiállítás és vásár
Karácsonyi hangulat néven kiállítás és vásár nyílt a Holló László Képzőművész Kör galériájában december 7-én, csütörtökön. A megjelenteket Szabó Ildikó művésztanár, Holló László-díjas festőművész, a Holló László Képzőművész Kör tagja köszöntötte. Beszédében ismertette, hogy az elmúlt, majdnem 20 év során mindig advent első hetében nyitja meg a Holló László Képzőművész Kör ünnepi kiállítását.

– Mindenkinek a szívében ott van, hogy lezárunk egy évet. Sok-sok munka és sok együtt töltött kellemes délután és közös alkotás után meg is nézzük, hogy ebben az évben mi minden történt. Azért is ünnep, mert azon kezdünk el gondolkodni, hogy mit is jelent a karácsony az életünkben és mit is jelent az ünneplés és az advent. Milyen kapcsolat van a művészet és a karácsony között? Rengeteg, hiszen az elmúlt évszázadokban nagyon sok kép született Jézus születéséről. Talán ez mégis több annál. A művészet befelé nézés. Ezt tesszük, amikor leülünk egy vászon elé. Magunkról is gondolkodunk, keressük, elhelyezzük magunkat a világban. Kik vagyunk? Honnan jöttünk? Hová tartunk? Lecsendesedünk. Ahogy a világ adventkor. (…) Sok kis advent gyűlik össze, amikor ezt a kiállítást megnyitjuk. A zene, a művészet közelebb van Istenhez. Isten nyelvén nem lehet másképp beszélni: vagy zenével, vagy színekkel. A művészet az, ami által bennünk megszólal a Teremtő. Az alkotásokon keresztül anyaggá válik. A zene Isten hangja, a képzőművészet a teste és mindkettőben a szellem nyilatkozik meg. Az alkotó ember és az alkotás mindig ezt a misztikus szférát kereste.

Fogadják szeretettel ezeket az égi, isteni szféra lenyomatait, anyaggá vált szellemet, mert mindannyiunk szívéből úgy születtek, hogy kapcsolódtunk. Hangolódjunk adventre így. Meghitten, begubózva még akkor is, ha vannak a világnak olyan pontjai, ahol ezt most nem tudják megtenni. Ott fegyverek zúgnak és ártatlan emberek halnak nap mint nap, mert valahogy elfelejtik azokon a helyeken, hogy nem ezért jöttünk a világra. Azért jöttünk, hogy szép dolgokat hozzunk létre – fogalmazott ünnepi beszédében Szabó Ildikó.

A megnyitó után finom falatok és forralt bor is várta az érdeklődőket.

A kiállítás és vásár nyitva tart december 23-áig, 9 és12, valamint 14 és 18 óra között.

Z. A.

Fotó: Fantoly Márton  
         

Kövessen minket a Facebookon is!