Helyi hírek 2023. december 9. 12:00

Oldott hangulatban

Oldott hangulatban
Harmadik iskola-előkészítő programját tartotta meg november 28-án és 29-én a Batthyány Lajos Általános Iskola két csoportban, összesen 37 nagycsoportos óvodás részvételével. A gyerekek lelkesen érkeztek a foglalkozásra és egyre barátkozóbbak, oldottabbak voltak. A bemutatkozós játék az együttműködést, a kreativitást, a bátorságot és egymás megismerését segítette.

Az eseményről Solymosiné Antalicz Tünde tanító, fejlesztőpedagógus és Bense Andrea tanító, gyógytestnevelő számolt be. – A mennyiség és a mennyiségi reláció fogalmát játékos feladattal gyakoroltuk. A gyerekeknek tapsolás szerint mennyiséget kellett megszámolniuk és csoportokba kirakniuk pompomokból. Ezeket összehasonlítottuk, és megállapítottuk, hogy több, kevesebb vagy ugyanannyi van. Kapcsolódó feladatokkal a számfogalmat és gondolkodást fejlesztettük, a mennyiségi relációs szavakat rögzítettük.



Az állatkereső színezős feladattal a vizuális differenciálást, a figyelmet, a helyes ceruzatartás, vonaltartást, formakitöltést és a szem- kéz koordinációt fejlesztettük.



A formamásolós feladatnál a négyzetrácsban különböző formákat láthattak az óvodások, a képi információt analizálniuk és rekonstruálniuk kellett. Ez a feladat nehezebb volt, de sokan ügyesen megoldották. A gyakorlat a megfigyelőképességet, a téri helyzet észlelését, a gondolkodást, a szem- és a kézkoordinációt, valamint a kitartást fejlesztette.

A foglakozás mozgásfejlesztő része, léggömbökkel való mozgásos feladatokra épült. Ez a játék egyszerűségében rejti nagyszerűségét, számos lehetőséget kínál a motoros készségek fejlesztéséhez, miközben a gyerekeknek nagy élményforrás. Már a lufik kiválasztásával, és színének megnevezésével a színfelismerést erősítettük.



Az első feladatban szabadon mozoghattak a lufival, amely nem eshetett le a talajra. Az önfeledt mozgás során fejlődött a koncentrációjuk, feladattudatuk, térbeli tájékozódásuk. A lufit levegőben tartó különböző feladatokkal a számfogalmat, a bal-jobb irányokat, egyensúlyérzéket és a finommozgásokat erősítettük.



Az utolsó feladatnál a lufi levegőben tartásával haladtak előre, majd hátra. Ennek sikeres végrehajtásához a szem-kéz koordinációra, finommotorikára, a nagymozgások biztos használatára volt szükségük, miközben fejlődött a szociális készségük is.

 

Kövessen minket a Facebookon is!