Kitekintő 2023. december 10. 20:00

Karikó Katalin és Krausz Ferenc átvették a Nobel-díjat a svéd királytól

Karikó Katalin és Krausz Ferenc átvették a Nobel-díjat a svéd királytól
Ünnepélyes ceremónián adták át a Nobel-díjakat vasárnap Stockholmban.

"Az emberi tudás határait feszegetjük ezekkel a kutatásokkal, amelyek hozzájárulnak a világ fejlődéséhez, és ezáltal a jövő megjósolhatatlan eseményeire is fel tudunk készülni – hangsúlyozta nyitóbeszédében Astrid Söderbergh Widding, a Nobel Alapítvány kuratóriumának elnöke.



Magyar díjazottként elsőként Krausz Ferenc vehette át a fizikai Nobel-díját a svéd király kezéből, Pierre Agostinivel és Anne L'Huillier-vel megosztva.

A felvezetőben bemutatták a felfedezést, amelyben kutatócsoportjával elsőként állított elő és mért meg attoszekundumos fényimpulzust, amit az elektronok atomon belüli mozgásának feltérképezésére használt fel, és ezzel megalapozta az attofizika tudományát. Mint elmondták, a díjazottunk felismerte azt, hogy lehetséges az attoszekundumos időintervallum meghatározása a fény kutatása tekintetében, hogyha a megfelelő lézeres konstrukciót használjuk".



A tudomány terén tett felfedezéseiket méltatva mutatták be a rendezvényen: Ezen év díjazottjai, Karikó Katalin és Drew Weissman professzorok gondoskodtak arról, hogy az mRNS  fogalom már mindenki számára ismert. Az mRNS-en alapuló vakcina előnye, hogy gyorsan előállítható, nem okoz fertőzést, mert nincs benne a vírus teljes génállománya – írta cikkében a Magyar Nemzet.
                    

Kövessen minket a Facebookon is!