Helyi hírek 2023. december 19. 16:00

Mondókázós karácsonyvárás a könyvtárban

Képgaléria
Mondókázós karácsonyvárás a könyvtárban
Adventi Kerekítő Mondókázóval hangolódtak az ünnepre a legkisebbek és szüleik december 19-én, a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban. A Kerekítő Manó Adventi Mondókatára című könyv alapján Varga-Ujvári Borbála foglalkozásvezető tartott ingyenes órát.

A jövőre 15 éves fennállását ünneplő Kerekítő egy baba-mama foglalkozáshálózat háromféle programtípussal: Kerekítő Mondókázó, Kerekítő Manó Torna és Kerekítő néptáncos Tippentő. Határon innen és túl több mint 80 foglalkozásvezető, több mint 120 helyszínen tart Kerekítő baba-mama foglalkozásokat, közös vonásuk a népi mondókák, ölbeli játékok, népi gyermekdalok felelevenítése. A foglalkozáshálózat vezetőjét és a 20 részből álló Kerekítő mondókás könyvcsalád megalkotóját, J. Kovács Juditot 2023-ban Janikovszky Éva-díjjal tüntették ki.

Nullától egészen hároméves korig ajánlja a mondókázást Varga-Ujvári Borbála Kerekítő foglalkozásvezető. – A kisgyermekek számára a világ első ízben az anyukájuk ölében kerekedik ki, ezért az ölbeli játékok során észrevétlenül fejlődnek. A Kerekítő pedagógiája élményközpontú, vagyis a foglalkozásokkal alapvetően nem a fejlesztés a fő célunk, hanem az élményadás. Ugyanakkor mondókázás közben észrevétlenül fejlődik az anyanyelvi érzék, a ritmuskészség, a zenei és a mozgáskészségek is. A foglalkozáson nemcsak elmondjuk a mondókákat, hanem közösen játszunk, így a szülők és a gyermekek közös játékélményt is kapnak, sőt az együtt játszás során a kooperációs, együttműködési készségek alapjait is megtapasztalhatják. Emellett a foglalkozás közösségi élményt is ad a gyermekeknek és az anyukáknak is – hangsúlyozta a szakember.

Hozzátette azt is, hogy a foglalkozás különlegessége egyrészt az, hogy játék- és tornaszeres gyakorlatokat is tartalmaz, így a megtanult mondókákat akár a játszótéren is ismételhetik a gyermekek. A másik különlegessége pedig Kerekítő Manó, aki a december 19-i alkalmon is meglátogatta a kisgyermekeket. A Meseországból érkezett kedves kis figura vicces bábjelenetekkel szórakoztatta a gyermekeket. A foglalkozás fő témája az adventi készülődés volt, a Kerekítő Manó Adventi Mondókatára című könyv alapján.

– A könyv alapkoncepciója az volt, hogy ne úgy várjuk a karácsonyt, hogy csokoládékat bontogatunk minden nap az adventi naptárban, hanem úgy, hogy egy-egy mondókás játékot játsszunk. A könyvben minden napra van egy mondóka és egy-egy jeles nap érdekessége, hogy a nagyobbaknak is élvezetes legyen – mondta. A mondókatár célja, hogy évről évre segítse a családokat ráhangolódni az ünnepre. A könyv olvasása, a mondókázás és az ölbeli játékok kiváló lehetőséget nyújtanak minden családnak a minőségi idő megélésére. Minden mondóka mellett helyet kapott egy-egy érdekesség az adott naphoz tartozóan, így a gyermekek megismerkedhetnek például a Mikulás történetével, az adventi koszorú, vagy Luca székének hagyományával és más téli szokásokkal, népi hiedelmekkel.

Megtudtuk azt is, hogy várhatóan 2024 szeptemberétől állandó foglalkozásokat szerveznek majd a félegyházi könyvtárba, ahová várják a 0-3 éves kor közötti gyermekeket.

G. E.

Fotó: Fantoly Márton
              

Kövessen minket a Facebookon is!