Helyi hírek 2023. december 20. 17:00

Megnyílt a Petőfi Sándor Emlékház

Képgaléria
Megnyílt a Petőfi Sándor Emlékház
Ünnepélyes keretek között december 20-án megnyitotta kapuit a kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Emlékház. Az eseményen Samu Csilla múzeumpedagógus köszöntötte a megjelenteket, majd Rosta Ferenc alpolgármester és dr. Török Petra, a Petőfi Irodalmi Múzeum általános igazgató-helyettese mondta el gondolatait a Petőfi Félegyházája – Félegyháza Petőfije című kiállításról.

– Most azon a helyszínen állhatunk, ahol a kis Petrovics gyermek futkározhatott a ház udvarán, barangolhatott a templom környékén, benézhetett apja mészárszékébe, miközben meglovagolta fűzfaparipáját. Ez a helyszín hosszú évtizedeken át méltatlan sorsra kárhoztatott. Bár, a mindenkori fenntartók, a városi könyvtár, vagy a múzeum munkatársai folyamatosan erejüket megfeszítve dolgoztak azon, hogy valamiképpen fenntartsák a Petőfi-kultuszt. Az igazi áttörés csak az utóbbi években indult el. Annak a pályázatnak köszönhetően, ami a NKA Petőfi 200 Ideiglenes Kollégium jóvoltából íródott, végre egy teljesen megújult házba léphetünk be. Aki végigjárja a kiállítást, valóban megmerítkezhet a legnagyobb költőnk világában és a korabeli Félegyháza idilljében. Köszönet és elismerés illeti azokat, akik részt vettek a Petőfi Sándor Emlékház megújításában – zárta köszöntő beszédét Rosta Ferenc.

Tőle dr. Török Petra vette át a szót, aki városunk és a költő kapcsolatának fontosságáról beszélt: – A város múltjának és jelenének fejezete a költő és családjának élete nem választható el egymástól. Ezt sugallja a kiállítás címének szójátéka is: Petőfi Félegyházája – Félegyháza Petőfije. Ezért is olyan fontos Kiskunfélegyházának, hogy megismerjék és ápolják a kultuszt. A kultuszápolás elmúlt 160 évét reprezentálja a félegyházi helytörténészek, lokálpatrióták, irodalmárok és az ő Petőfihez köthető kutatási eredményeik.

Az esemény folytatásában dr. Tarjányi József lokálpatrióta, Fekete Beatrix, a Móra Ferenc Közművelődési Egyesület ügyvezető elnöke, valamint Kiss Kolos, a Platán Utcai Általános Iskola ötödik osztályos tanulója osztotta meg a hallgatósággal Petőfihez kapcsolódó gondolatait. Mind a három beszédből kitűnt, nem számít a korosztályi különbség, Petőfi mindenkinek a szabadságot, a magyar irodalom és történelem legmeghatározóbb alakját jelenti.

A beszédek után Mészáros Márta, a Kiskun Múzeum igazgatója emlékezett vissza a Petőfi Sándor Emlékház kiállításának bemutatására. Elmondta, 1993-ban nyílt meg az első Petőfi-kultuszát bemutató kiállítás, ami 2013-ig volt látogatható. Az elmúlt években mind a bemutatott relikviák sokfélesége, mind az épület állapota hatalmas változáson ment keresztül. Ehhez rengeteg munkára és tervezésre volt szükség, amiért háláját fejezte a városvezetésnek, a civil szervezeteknek, a helyi iskoláknak és mindenkinek, aki hozzájárult ahhoz, hogy a Petőfi 200 emlékév végén ilyen színvonalas bemutatóteret hozhattak létre öregbítve Kiskunfélegyháza hírnevét és megőrizve Petőfi munkásságát az utókornak.

Végezetül a Borvirág Táncegyüttes előadásában a Helység kalapácsa című táncjátékból kaptunk egy kis ízelítőt, majd mindenki elmerülhetett a megújult tárlatban.

Az eseményről Cserép Anikó készített felvételt, amely ide kattintva nézhető meg.

V. B.

Fotó: Fantoly Márton   
     

Kövessen minket a Facebookon is!