Közélet 2014. december 14. 08:00 Forrás: MTI

2018-ig csökken a vállalkozások adóterhe

2018-ig csökken a vállalkozások adóterhe
A kormány adópolitikájának fontos célkitűzése, hogy 2018-ig a vállalkozásokat terhelő adó egykulcsos legyen - közölte a nemzetgazdasági miniszter Debrecenben.

Ez az adókulcs 10 százalék közelében várható - tette hozzá Varga Mihály a Hajdú-bihari Napló, a térségi kereskedelmi és iparkamara, valamint a regionális adóhivatal TOP 100 gazdasági fórumán.




A tárcavezető elmondása szerint 2015-re 2,5 százalékos gazdasági növekedést várnak, és a foglalkoztatás további bővülésével számolnak. Varga Mihály a gazdaságpolitika három fő céljának a munkahelyteremtést, a családok megerősítését és a gazdaságélénkítést nevezte.

A második és harmadik negyedéves növekedési adatokra utalva kijelentette: a magyar gazdaság jól láthatóan visszanyerte lendületét. Utalt arra, hogy miközben az európai piacok stagnálnak, a magyar export - köszönhetően a keleti nyitás politikájának is - 7 százalékkal növekedett az idén.

Varga Mihály gazdasági fordulatként értékelte, hogy az elmúlt egymást követő három hónapban az államháztartás bevétele meghaladta a kiadást, s decemberben is erre számítanak. Magyarország sikeres receptet adott arra, hogy miközben növekszik a gazdaság, az adósságállomány, a hiány szintje csökken, s e keretek megtartása a cél 2015-re is - jegyezte meg.

A nemzetgazdasági miniszter a kis- és középvállalkozások megerősítésére hívta fel a figyelmet, amelynek során elsődleges szempont a munkahelyteremtés, és a hozzáadott érték növelése. Magyarország elemi gazdasági érdekének nevezte, hogy elérjük a Jean-Claude Juncker, európai bizottsági elnök nevével fémjelzett 300 milliárd eurós gazdaságélénkítő csomagot, amelynek érdekében a kormány 50 programot juttatott el Brüsszelbe, elsősorban az energetika, a közlekedés-fejlesztés és az innováció terén.

Fotó: MTI

 

Kövessen minket a Facebookon is!