Közélet 2014. december 15. 07:30 Forrás: kormany.hu

Magyarországon is elérhető lesz a tüdőtranszplantáció

Képgaléria
Orvostörténelmi jelentőséggel bír, hogy hamarosan Magyarországon is hozzáférhetővé válik a tüdőtranszplantáció – hangzott el az Országos Onkológiai Intézetben tartott kormányszóvivői sajtótájékoztatón.















A kormány elkötelezett a társadalom egészségügyi helyzetének további javítása mellett – mondta budapesti sajtótájékoztatóján Kurucz Éva. A kormány a megelőzés mellett fontosnak tartja a gyógyulási esélyek javítását, ezért vette állami kezelésbe az eladósodott kórházakat. A nemzetközi válság ellenére a jelenlegi kormány mindent megtett annak érdekében, hogy javítsa a kórházi infrastruktúrát és emelje az egészségügyben dolgozók fizetését is – tette hozzá.

Az egészségügyi infrastruktúra korábban nem látott mértékű fejlesztésen megy keresztül, jelenleg közel 400 milliárd forintos összértékben zajlik egészségügyi fejlesztés – ismertette a szóvivő. Ennek az országos infrastruktúrafejlesztésnek részeként valósul meg az a projekt is, amelynek köszönhetően hamarosan Magyarországon is intézményessé válik a tüdőátültetés – közölte.

Kurucz Éva emlékeztetett: Magyarország 2013 májusában csatlakozott az Eurotransplant intézményéhez, aminek köszönhetően a magyar betegek sokkal nagyobb eséllyel juthatnak új szervekhez. 2014-ben a kormány megteremtette a tüdőtranszplantáció jogszabályi hátterét, s 900 millió forintos támogatással pedig az anyagi hátterét hozta létre.

Ausztriától eltekintve egyetlen szomszédos országban sem érhető el ez a beavatkozás. A tüdőtranszplantáció hazai indulása hatalmas lökést adhat mind a mellkassebészetnek, mind az aneszteziológiának, mind pedig a tüdőgyógyászat fejlődésének – mondta Kurucz Éva.

Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár a sajtótájékoztatón elmondta: a tüdőtranszplantáció hazai meghonosítása az orvos szakma presztízsét is emeli, és ezzel teljesül a szakma egy kérése. Az államtitkár szerint ez nagyon komoly előrelépés, hiszen így már nemcsak a világszínvonalú orvosgárda áll továbbra is rendelkezésre, hanem a budapesti helyszín is.

Az állam anyagi korlát nélkül finanszírozza ezeket az életmentő műtéteket az emberek számára – mondta Zombor Gábor. Az Eurotransplant szövetséghez való csatlakozás eredményeként több mint 34 százalékkal nőtt az átültethető szervek száma, amit az államtitkár nagyon komoly eredményként értékelt.

Prof. Dr. Kásler Miklós, Országos Onkológiai Intézet főigazgatója azt emelte ki, hogy a tüdőtranszplantáció orvostörténelmi jelentőségű, köszönetet mondott az államtitkárságnak az anyagi támogatásért és a szakmának a feltételek kialakításáért, egyúttal példaértékűnek nevezte az felek együttműködését.

Dr. Rényi-Vámos Ferenc tüdősebész főorvos ugyancsak történelmi pillanatnak nevezte a másfél éves konstruktív megbeszélés-sorozat lezárását, mellyel így lehetővé válik a hazai tüdőátültetés. A főorvos szerint az első magyarországi tüdőtranszplantációra 2015 első negyedévében kerülhet sor.

 

Kövessen minket a Facebookon is!